Close

Šta sve možete da očekujete kao gerontodomaćica?

Koji su uslovi? Zašto je bitno ići preko Agencije ovlašćenje za ovaj vid usluge? Kako izgleda predaja terena i upoznavanje sa novim korisnicima? Odnosno, šta sve možete da očekujete kao gerontodomaćica koja se po prvi put susreće sa ovim vidom posla ili koja ima već dugi niz godina iskustva.

Pre svega, odmah želimo da vam kažemo da je ovo jedan vrlo odgovoran posao koji zahteva razumevanje, strpljenje, toleranciju i preciznost. Veliki broj žena koji se opredeli za ovu profesiju u početku dosta olako shvati svoje obaveze i naivno pristupi klijentima. Tek kada se prvi put susretnu sa ovim poslom, vide ozbiljnost i težinu koju sa sobom nosi. Ali ne mora biti tako. Ukoliko se dobro informišete i ukoliko imate dobar sistem podrške iza sebe koji će vas upućivati i koji će biti uz vas pri svakom koraku, ovaj posao može biti lep, postojan, prijatan i human. U daljem tekstu, daćemo vam samo par smernica koje vam mogu pomoći da shvatite šta možete da očekujete kao gerontodomaćica.

Obuka pre svega!

Sve ipak kreće odatle, iz obuke i edukacije. Gerontodomaćice i negovateljice koje završe obuku imaju značajnu prednost i već od samog početka vrlo dobro znaju šta da očekuju i kako da se ponašaju. Upoznavanje sa osnovama posla, sa vašim pravima, obavezama i zakonima vam u mnogome olakšavaju prvi posao i daju vam jasne i precizne inpute. U sklopu svog redovnog poslovanja, Agencija NANA ima i akreditovani program obuke koji možete naći online ili se o svemu raspitati usmeno.

Preko Agencije ili privatno?

Apsolutno i bez razmišljanja uvek ćemo vas posavetovati da radite preko licencirane i ovlašćene Agencije. Zašto? Iz više razloga, a samo neki od njih su: imate zaštitu, dobićete proverene terene, uvek ćete imati koga da kontaktirate u slučaju hitnih situacija, mogućnost kontinuiranog rada i redovnog plaćanja, mogućnost organizacije terena tako da se uklapa sa vašim obavezama, mogućnost zamene sa drugim koleginicama i uzimanje slobodnih dana i mnogi drugi. Ukoliko radite u privatnoj režiji ne možete uvek znati šta da očekujete i ne moćete biti u situaciji uvek da se izborite sa različitim zahtevima klijenata.

Pričajte sa svojim koordinatorom

Pre nego što odete na teren, kako biste tačno znali šta da očekuje neophodno je da se o svemu detaljno raspitate kod svog koordinatora. Šta to podrazumeva: da li je u pitanju bračni par ili jednočlano domaćinstvo, kakvog su zdravstvenog stanja, koja je higijena stana u koje ulazite i da li domaćinstvo ima dodatnu pomoć za održavanje prostora, koliko sati u toku dana i koji broj dana u toku nedelje je seniorima potrebna pomoć, koje tačno poslove treba da radite i ko su kontakt osobe od starijih lica koje će vas zvati i koje možete kontaktirati u slučaju nužde. 

Napominjemo da je svaki teren drugačiji, da ne možete očekivati da će svako svakog dana biti lepo raspoložen, da morate poštovati pravila poslovne tajne (ne smete pričati na koje terene idete, gde korisnici žive, kod koga idete, kakva je materijalna situacija korisnika, zdravstveno stanje,…) i o klijentima smete diskutovati isključivo sa koordinatorom i ostalim zaposlenim u agenciji preko koje poslujete. Iskusni koordinatori u Agenciji NANA pre svakog terena uvek još jednom obaveste gerontodomaćice o kodeksu ponašanja i daju vremena da im se postave sva pitanja i nedoumice u vezi sa terenom.

Cena usluge?

Cena varira i finalna cena se može formirati tek kada se stekne kompletan uvid u stanje na terenu, broj dana, broj sati i zdravstveno stanje korisnika kome je pomoć potrebna. Od 2022. godine cena sata gerontodomaćice je oko 500 RSD, međutim i dalje, krajnja cena se određuje tek kada se koordinator o svemu detaljno informiše i kasnije i vas obavesti o tome šta vas može očekivati kada dođete na teren.