Close

Kako se pripremiti za zlatno doba?

„Postoji fontana mladosti: to je vaš um, vaši talenti, kreativnost koju nosite sa sobom i životi
ljudi koje volite. Kada naučite kako da pijete sa ovog izvora, zaista ćete uspeti da pobedite

godine“ Sophia Loren

Svi smo mi nekada seli i porazmislili o svom životu, o tome kako i šta smo do sada uradili, šta je sve ispred nas i napravili neki okviran plan našeg života. Gde vidimo sebe, do kada planiramo i šta želimo da radimo u životu itd. Ali da li smo ikada seli i porazmislili kako se pripremiti za zlatno doba? Koji je to pravi način i kada je to pravo vreme kada kažemo sebi da je vreme da krenemo da se spremamo za zlatno doba? Nećete pročitati mnogo tekstova o tome kako se spremiti za srednje doba ili kako uđi u adolescenciju, ali ćete čuti i pronaći dosta saveta kako da se pripremite za zlatno doba i stare dane. U nastavku, daćemo vam samo par naših saveta, koji vam mogu poslužiti kao smernica i koji vam mogu pomoći da lagano zakoračite u treću eru svog života.

Penzija

O penziji se ne razmišlja mnogo kada ste mladi, ali vam zato u starosti postane, uglavnom, osnovni izvor prihoda. Baš iz tog razloga, naš savet vam je da oko godinu dana pre nego što ćete otići u penziju krenete da skupljate sve papire, da proverite da li vam se godine i meseci radnog staža slažu i koliko vam je još tačno ostalo pre nego što konačno možete da se opustite i uživate sa unucima i bašti za koju imate toliko planova, samo vam fali vreme. Ukoliko ste uplaćivali i neko osiguranje ili imate ušteđevinu, savetujemo vam da na vreme pogledate sa koliko tačno sredstava raspolažete i da odredite šta tačno želite da uradite sa tim.

Gde i kako ćete živeti

Vreme ja da postane realni, nisu svi te sreće da u starim danima ostanu aktivni i puni elana kao u mnogo ranijem i mlađem dobu. Velikoj većini se dešava baš suprotno, kako godine dolaze tako naša fizička aktivnost postaje sve manja i osećamo se tromije te nam tako postaje teško da obavljamo svakodnevne aktivnosti. Baš iz tog razloga, još jedan savet koji želimo da vam damo je da na vreme krenete da razmišljate kako i gde ćete živeti. Ukoliko se odlučite da nastavite da živite u svom domu, sa svojim supružnikom, bilo bi dobro da na vreme krenete da planirate angažovanje pomoći gerontodomaćice kako bi vam dani bili još više olakšani i kako biste uvek bili sigurni da ćete imati obezbeđeno sve što vam je potrebno. Kako biste se više raspitali o svemu što ova usluga podrazumeva, uvek možete kontaktirati Agenciju NANA i o svemu se detaljno informisati.

Ostanite / postanite aktivni

Ne postoji dovoljno tekstova, saveta i reči koje vam možemo ispisati koje bi ukazale na važnost fizičke aktivnosti u danima koji su pred vama. Kvalitet hrane, šetnja, hidratacija, redovan san i socijalna uključenost su od ključnog značaja za održavanje zdravog uma, duha i tela. Možete da idete kod lekara i da pijete lekove, da vam kažu da imate razne bolesti i da se trudite na sve načine da se izlečite, ali ukoliko nemate gore navedene stvari i ukoliko ne vodite u osnovi zdrav život, nećete naći puno podrške ni u lekovima koje konzumirate na dnevnom nivou.

Održavajte kontakte

Usamljenost i samoća su dva velika neprijatelja koja možete upoznati u starim danima. Na žalost, osećaj koji ostavljaju je ponekad razarajući i ne reaguje svako dobro na njihovu pojavu. Veliki broj starih lica susreće se sa ove dve emocije još u ranim danima zlatnog doba kada tek uđu u penziju i kada više nemaju toliko socijalnih aktivnosti kao što su imali do tada. Zato je jako bitno imati i održavati kontakte sa dragim ljudima, prijateljima, pogotovo porodicom i redovno održavati skupove, obilaske i događaje koje će vam ispuniti dan. Ostanite aktivan član svoje porodice, budite sa svojim unucima, učestvujte u životima svoje dece, posećujte bližu i dalju rodbinu, organizujte sa vremena na vreme ručak gde ćete praviti svoje omiljene slatkiše i slušati najnovija dešavanja u životima vaših najmilijih.

„Postoje tri životna doba čoveka: mladost, srednje doba i divno izgledate“

Kardinal Spellman