Close

Šta sve možete da očekujete kada angažujete gerontodomaćicu?

Mnogi korisnici, deca i rođaci, kada uvide da se pojavila potreba za angažovanjem gerontodomaćice kako bi se starija lica osećala bolje i sigurnije često ne znaju šta sve mogu da očekuju i koliko na ovakav vid pomoći mogu da se oslone. Šta sve spada u posao gerontodomaćice (negovateljice), koliko mogu da imaju poverenja u ženu koja dolazi ili kako će izgledati komunikacija i saradnja su samo neka od pitanja koja postave pre nego što se konačno odluče na ovaj korak. U nastavku teksta daćemo vam smernice na šta treba da obratite pažnju i šta sve možete da očekujete kada angažujete pomoć u kući.

Dostojanstveno i provereno

Naš savet vam je da, ukoliko se odlučite da angažujete gerontodomaćicu (negovateljicu), uvek krenete od verifikovane agencije koja se bavi ovom delatnošću i koja je proverena i ima iskustva u ovoj oblasti. Time što kontaktirate prvo agenciju koja vam na osnovu potreba starijeg lica i njegovog zdravstvenog stanja traži adekvatnu ženu koja će odgovoriti na sve njegove potrebe, vi dolazite do pravilno obučene stručne pomoći koja će vas ne samo uputiti na ispravne dalje korake nego će vam i omogućiti da u što kraćem roku promađete pomoć koja vam je potrebna. Proverene i sertifikovane gerontodomaćice (negovateljice) koje će pomoći senioru da se čak i u teškim danima oseti dostojanstveno i da ga na pravi način motivišu, da mu asistiraju pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a nadasve, pruže olakšanje vama dok radite ili provodite vreme sa svojom porodicom, je upravo ključna osobina ovog posla. Pored toga, ukoliko je potrebna zamena ili ukoliko se iz nekog razloga pojavi potreba za drugom gerontodomaćicom, agencija je dužna da vam tu zamenu i omogući, te ćete tako vi biti oslobođeni dodatnih obaveza novog pronalaženja adekvatne osobe za neophodnu podršku najstarijim članovima vaše porodice.

Obim posla

Koliko god se nama činilo, starija lica se ne ponašaju kao deca, oni imaju ogromno iskustvo iza sebe, a samim tim i drugačije potrebe i navike od mladih te ih tako mnogo puta ne razumemo ili se unervozimo kada žele da određene stvari budu po njihovom ili ne pristaju na kompromis. gerontodomaćice (negovateljice) su tu kako bi razumele te potrebe i kako bi na pravi način pomogle njima da se osećaju što udobnije i bolje u komforu svog doma. Obim posla može varirati i jednog dana možete očekivati da treba da se ode u nabavku, prostre veš, spremi obrok, plate računi, pruži podrška u održavanju lične higijene, dok će drugim danima, osim svakidnevnih aktivnosti oko lične higijene, šetnja po parku ili kafa na terasi biti jedino što je potrebno starijem licu. Morate imati u vidu da će posao jednog dana biti zahtevniji, a da će drugog dana vaši najstariji jednostavno želeti nekoga da sedi sa njima, popije kafu i priseća se dana kada je žurila na posao. Ne očekujte od gerontodomaćice da radi sve vreme, jer ponekad je najveća pomoć kada je neko tu i samo je pažljivi slušalac. Oni se ne osećaju usamljeno, postaju zadovoljniji što na kraju dana utiče i na vas jer možete mirno da odete svojoj kući i ne brinete.

Cena

Već smo jednom prilikom pričali o tome šta sve utiče na formiranje cene kada angažujete pomoć u kući, te ćemo u ovom tekstu dati samo osnovne detalje na koje treba da obratite pažnju. Prvo treba da napravite plan u vidu broja sati u toku dana i kojim danima bi vam pomoć bila potrebna. Da li su to samo radni ili i vikend dani, jer vikendom su cene veće. Pored toga treba agenciji da predočite zdravtsveno stanje starije osobe jer ukoliko je teže zdravstveno stanje korisnika i ukoliko je veći broj sati u pitanju, isto tako ukoliko je potrebno da angažujete pomoć i noću, cena će isto tako biti veća.

Komunikacija

Jedno od najvažnijih stvari za koju morate da odvojite vreme i strpljenje je komunikacija. Isto kao što i vama u dom dolazi osoba koju ne poznajete, isto tako i gerontodomaćice (negovateljice) dolaze kod nove porodice sa novim obavezama, rasporedom, navikama i potrebama. Pričajte sa njima, pokažite im gde šta stoji u kuhinji i kupatilu, upoznajte ih sa prostorom, pomozite njima kako bi one mogle da pomognu vama. Ne očekujte da će gerontodomaćica (negovateljica) u prvih dva sata uspeti maksimalno da se uklopi u sve i da ispuni sve obaveze koje ste joj dali, već napravite raspored i po danima razdelite obaveze kako bi sve stigla da realizuje i kako bi mogla svemu da se posveti. Isto tako, ukoliko primetite da nešto ne radi kako vama odgovara skrenite joj pažnju i uputite je na to da u buduće postupa kako ste navikli i kako više odgovara starijem licu kome je pomoć potrebna. Ukoliko i dalje odbija da postupi po vašim instrukcijama kontaktirajte agenciju preko koje ste je angažovali i objasnite problem te sačekajte da čujete njihovo rešenje i savet.

I ne zaboravite: 

Gerontodomaćica nije kućna pomoćnica. 

Gerontodomaćica je osoba koja pomaže starijim i nemoćnim licima, kako u obavljanju svakodnevnih, životnih, tako i osnovnih aktivnosti zdravstvene nege.