Close

Sve što je potrebno da znate ukoliko želite da radite u Nemačkoj

Proteklih par nedelja primili smo ogroman broj poziva zainteresovanih kandidata koji žele da idu da rade u Nemačkoj. Uglavnom su pitanja slična i ne znaju koji su uslovi ili šta je sve potrebno kako bi se dobila radna viza i našao posao. Ukoliko ste i Vi jedan od njih, onda je ovaj tekst za Vas. U nastavku ćemo Vam dati kratak pregled potrebnih kvalifikacija i dokumentacije koja je potrebna da biste uspešno aplicirali za dobijanje radne vize i posao u željenom gradu.

Pre nego što nastavimo, moramo da napomenemo da je ovo dug proces, pogotovo ukoliko nemate potrebno znanje jezika, procedura može trajati i do godinu dana. Isto tako, u zavisnosti od Vaše biografije, radnog iskustva i interesovanja zavisiće da li ćete posao dobiti u klinici ili domu za stara i nemoćna lica. 

Diploma i potrebno stručno znanje

Prvi i osnovni uslov za dobijanje posla u Nemačkoj je da imate završeni opšti smer srednje medicinske škole. Kako bi se nostrifikovala diploma i kako bi Vaša srednja škola bila priznata, nije moguće prijaviti se sa prekvalifikacijom, jer broj sati teorije i prakse ne ispunjavaju potrebnu kvotu. Pored toga što je potrebno da završite ovaj smer, poželjno je imati i neko radno iskustvo sa preporukom kako biste potvrdili svoju ozbiljnost i kako biste dokazali da ste ozbiljan kandidat koji namerava da napreduje i usavršava se u svom poslu.

Nemački jezik

Još jedan od glavnih uslova za dobijanje radne vize i posla u Nemačkoj je poznavanje jezika na nivou B1 ili B2. Za početak dovoljno je B1, ali ukoliko planirate da se ozbiljnije bavite poslom i da napredujete neophodno će biti da položite i B2. Vi radite sa korisnicima koji su sa Nemačkog govornog područja, bilo da dobijete posao u domu za stara lica ili klinici, prioritetno je da razumete njihove potrebe i da možete da odgovorite i prosledite informacije koje saznate o pacijentima. Baš iz tih razloga, i pre svega i zbog Vašeg lakšeg snalaženja u novom okruženju, naš savet Vam je da što pre i što bolje savladate traženi jezik.

Vakcina

U sklopu dokumentacije koju je potrebno da priložite pred prvi intervju sa našim nemačkim partnerima, potrebno je priložiti i dokaz da ste vakcinisani cepivom koje je priznato u Evropi. Ukoliko ste u skorije vreme bili zaraženi Korona virusom, onda je dovoljno dostaviti validan dokument o datumu kada ste preležali bolest. Nakon toga, kada prođe određeni vremenski period, biće neophodno da se vakcinišete jer u Nemačkoj nije moguće dobiti posao u ovoj oblasti ukoliko je situacija drugačija.

Strpljenje

Strpljenje je prvo što savetujemo svima koji su zainteresovani da uđu u ovaj proces i da idu u Nemačku da rade. U zavisnosti od perioda, od toga da li odmah u startu imate sva dokumenta ili samo neka. Isto tako, da li imate potrebno znanje jezika ili tek treba da polažete za diplomu, ovaj proces može trajati od 5 do 12 meseci. Morate uzeti u obzir da sva Vaša dokumentacija prolazi kroz zvanične institucije od naših partnera, preko Nemačke ambasade pa sve do Vašeg budućeg poslodavca i da je svima njima potrebno određeno vreme kako bi obradili sve informacije i kako bi utvrdili da su svi ispravni.

Budite ažurni i odgovorni

Svi smo svesni da ovo nije odluka koja se donosi preko noći. Ukoliko se odlučite na ovaj korak potrebno je da mu se maksimalno posvetite i slušate savete i smernice koje Vam dajemo mi i naši partneri. Trudićemo se da Vam u svakom momentu maksimalno pomognemo, odgovorimo na sva Vaša pitanja i rešimo sve nedoumice koje imate. 

Naš savet Vam je da nikako ne šaljete svoja dokumenta nikome dok ne budete sto posto sigurni da je ovo sledeći (svakako veliki) korak u Vašem životu.