Close

Postoperativni kućni oporavak i nega starijeg lica

Postoperativni kućni oporavak podrazumeva negu koja sledi nakon hirurške procedure. Počinje još u bolnici, ali u najvećem broju slučajeva odnosi se i na određeni vremenski period proveden kod kuće koji zahteva odgovarajući tretman i negu. Nakon što se završi operativni zahvat, pacijentima je potrebno neko vreme kako bi se vratili u normalan životni tok i počeli samostalno da obavljaju svakodnevne obaveze. Od ogromne je važnosti za pacijenta i može uticati na opšte zdravstveno stanje i život starijeg lica. Zato se postavlja pitanje kako treba da izgleda postoperativni oporavak, kako na adekvatan način pružiti pomoć koja je neophodna kako bi oporavak bio potpun i kako pružiti starijem licu negu koja mu je neophodna. U ovom tekst daćemo vam smernice na koje treba obratiti pažnju, par saveta koji vam mogu olakšati i ubrzati korake kako biste svojim najstarijim članovima porodice uspeli da date podršku koja im je neophodna.

Svaki slučaj je drugačiji

Svaki čovek je drugačiji i od celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta zavisiće brzina i učinak oporavka. Iako je uvek dobro raspitati se i saslušati savete, vodite se pre svega uputima datim od strane lekara koji je lečio starije lice. Samo doktor i stručno lice koje je od početka upoznato sa stanjem pacijenta može dati odgovarajuće smernice i adekvatne korake za brz i uspešan oporavak. Nemojte koristiti lekove koji ne stoje na prepisanom receptu i nemojte menjati raspored terapije. Samo u saradnji sa nadležnim licem, konsultujte se o svim promenama i na osnovu njihovih preporuka prilagođavajte postoprativnu kućnu negu kako bi oporavak starijeg lica bio maksimalan.

Prilagodite prostor

Pre nego što se starije lice vrati u svoj dom i pre nego što krene postoperativni kućni oporavak, potrebno je da prilagodite prostor i pomognete starijem licu da se oseća što sigurnije i što udobnije. Na primer, ukoliko starije lice živi u kući, a spavaća soba mu je na drugom spratu, dok se potpuno ne oporavi, premestite krevet i adaptirajte prostor na nižem spratu kako bi mu bilo olakšano kretanje i kako bi se smanjila mogućnost povrede. Nabavite potrebna pomagala i osigurajte prostor tako da pacijent može samostalno da se kreće po prostoru i oseća se što komfornije.

Obezbedite dodatnu pomoć

Postoperativni kućni oporavak ponekad zahteva dodatnu pomoć u vidu angažovanje porodice ili stručne pomoći. Ukoliko niste u mogućnosti da zbog posla, svoje porodice ili života u drugoj zemlji omogućite podršku koja je potrebna vašem najstarijem članu porodice, potrebno je angažovati dodatnu pomoć u vidu medicinskog osoblja, negovateljice ili gerontodomaćice koje će senioru pružiti adekvatnu negu. U zavisnosti od težine i ozbiljnosti zdravstvenog stanja pacijenta, zavisiće i vrsta stručne pomoći koju je neophodno obezbediti. Kako biste se dodatno raspitali i dobili sve potrebne informacije o ovim vidovima pomoći možete pozvati stručno osoblje u Agenciji NANA i raspitati se o svim opcijama koje imate.

Budite strpljivi

Postoperativni oporavak ne mora nužno da znači da će starije lice biti vezano za krevet i nepokretno ili da će proces oporavka biti dug, ponekad je vremenski oporavak jako kratak i senior se u kratkom roku vrati normalnom životu. Svaka promena koja se desi, obavestite na vreme svog lekara kako bi mogao da se prati proces oporavka i kako bi se na vreme reagovalo i vršilo prilagođavanje i menjanje terapije. U ovom periodu nije bitno akcenat staviti samo na to da se ispoštuje procedura uzimanja lekova i pukog praćenja instrukcija doktora, u ovom periodu i narednom treba pažnju prebaciti na celokupan život i njegov kvalitet. Treba prilagoditi ishranu tako da se obezbedi redovan unos potrebnih vitamina i minerala kako bi jačao imuni sistem, potrebno je piti vodu jer je neophodno hidrirati telo i čistiti organizam jer pri konzumiranju lekova određeni broj toksina se ispušta koji šteti želudcu, jetri i bubrezima. Kada se stvore uslovi, neophodno je da starije lice počne da ustaje i samostalno da se kreće jer se na taj način podstiče motivacija, pozitivan stav i volja za što brži oporavak.