Close

KAKO SE ZAŠTITI OD PADOVA U STAROSTI

Da li možete da zamislite da tako jedna prosta stvar poput saplitanja o prostirku koja je klizava, može tako skupo da vas košta – fizički, psihički i finansijski?

Povrede kod lica starije dobi mogu izazvati velike probleme, oduzeti puno vremena i mentalno iscrpeti pojedinca, međutim ukoliko se na vreme spreče, ukoliko se u okolini preduzmu sve mere prevencije, takve nesrećne okolnosti mogu se izbeći. Sve što je potrebno, to je da izdvojite par minuta, da obratite pažnju na nekoliko detalja i možete nastaviti da sigurno i udobno uživate u danima zlatnog doba. U nastavku teksta, podelićemo sa vama savete od iskusnih gerontodomaćica i negovateljica koje su svoje iskustvo sticale ne samo u domaćinstvima korisnika već i u bolnicama i domovima za stare.

Pre nego što pređemo na konkretnu zaštitu od padova, hajde prvo da vidimo koji sve uzroci padova mogu biti. Lista uzroka je duga i pre svega zavisi od pojedinca do pojedinca, ali oni koji se najčešće javljaju su loš vid, loša ravnoteža koja je ponekad uslovljena neadekvatnom terapijom, visok ili nizak krvni pritisak koji izaziva vrtoglavicu, isto tako mišićna atrofija koja je jako česta kod starijih osoba zbog slabe pokretljivosti i nedovoljne fizičke aktivnosti, ali i slaba ishrana ili neprilagođena okolina može prouzrokovati nesigurnost i izazvati pad. Šta uraditi da bi se to sprečilo i kako se ponašati ako do pada i dođe?

Nosite odgovarajuću dioptriju

Da, zvuči previše jednostavno, ali većina starih prosto zaboravi da ode na redovan pregled kod očnog lekara i da na vreme prilagode dioptriju svojim potrebama. Javljaju se i slučajevi kada stari ne primete da su im potrebne nove naočare sve dok glava ne krene da ih boli ili im neko od ukućana ne skrene pažnju da su počeli da „čkilje“ kada gledaju svoju seriju ili da odaljavaju novine kako bi videli naslov.

Redovno kontrolišite terapiju

Odlazak lekaru nikome nije drag, ali ukoliko dugo uzimate istu terapiju, ona vremenom može krenuti negativno da utiče na zdravlje i funkcionisanje vašeg organizma iz prostog razloga što vaš sistem postaje „otporan“ na lekove koje pijete i može izazvati nuspojave u vidu vrtoglavica, nesvesti ili dezorjentisanosti.

Ustajte polako

Ovo nije savet samo za stariju populaciju, ovo je savet za sve generacije. Ukoliko se dugo nalazite u ležećem ili sedećem položaju, vaš pritisak i cirkulacija rade usporeno, u momentu kada naglo ustanete dođe do ubrzanja koje vas u nekim slučajevima može navesti da se zateturate ili da osetite jako i neprijatno pulsiranje u glavi. Tako gubite ravnotežu i povećavate šanse da padnete.

Budite fizički aktivni

Održavanjem gipkosti i redovnim šetanjem, penjanjem uz stepenice ili možda čak i laganim vežbama, vaše telo je pokretnije, lakše se kreće i smanjen je rizik od pada. Ukoliko fizičku aktivnost ukombinujete sa redovnom i prilagođenom ishranom, omogućićete vašem organizmu potrebnu energiju da u odgovarajućim momentima na pravi način odreaguje.

Prilagodite okolinu

Da li su vam zaista potrebni svi tepisi i prostirke u stanu? Pogledajte još jednom da li vam je dovoljno osvetljena spavaća soba i da li vam je kupatilo dovoljno sigurno? Kablovi koji se nalaze na podu, šerpa koja vam stoji na najvišoj polici u kuhinji ili posteljina koja je prevelika za krevet i predstavljaju opasnost i mogu prouzrokovati padove. Održavajte vaš dom čistim, redovno sklanjajte posuđe i nepotrebne stvari sa radnih površina, kada osetite umor sedite i trudite se da imate redovan san kako bi vaše telo stiglo da se odmori.

Međutim, ponekad uprkos svim merama prevencije, desi se pad. Prvo što vam savetujemo da uradite to je da sačekate par minuta pre nego što odlučite da se pomerite. Šok u kojem se nađete i adrenadin koji osetite mogu zamaskirati neku veću povredu koju u tom momentu ne osetite. Zato, ukoliko do pada i dođe, nemojte praviti odmah nagle pokrete. Ako ste u mogućnosti, sedite i proverite da li ste se povredili, ako nigde ne osetite bolove lagano se podignite pridržavajući se za komade nameštaja. Važno je obavestiti porodicu, gerontodomaćicu ili negovateljicu da ste pali kako bi mogli da provere da li imate neke skrivene povrede ili modrice koje treba sanirati.

Ukoliko pak usled pada osetite jak bol u nekom delu tela ili vidite ranu, ne dirajte ništa sami i ne pokušavajte da ustanete. Pozovite nekoga od ukućana u pomoć ili ukoliko živite sami pozovite putem mobilnog telefona komšinicu ili nekoga od porodice ko bi mogao da dođe do vas u što kraćem roku.