Close

Kako organizovati dan kada ste u penziji?

Svi mi imamo određene navike koje godinama, što ih duže ponavljamo, puštaju sve jači koren i teže se menjaju. Pretpostavimo da ste kao i veći deo stanovništva imali dugi radni vek, ustajali ste u određeno vreme, kretali na posao, radili, vraćali se kući i prema potrebama davali prioritet određenim obavezama. Kako puno puta čujemo, bili ste u „petoj brzini“, e sad je došlo vreme da prebacite u drugu. I kako sad to treba da izgleda? Šta raditi sa toliko slobodnog vremena? Da li je normalan osećaj praznine i kako ispuniti dan kada nemate više isti broj obaveza?

Ne brinite niste jedini koji se tako osećaju. To je sasvim normalno i kao kada svaka promena nastupi u našoj svakodnevici u početku ne umemo baš da se snađemo i ne osećamo se prijatno. Kako biste ublažili to stanje u nastavku ovog teksta podelićemo sa vama naše predloge i savete koji vam mogu pomoći da organizujete svoje dane zlatnog doba.

Podsetite se onih stvari koje volite i koje vas ispunjavaju

Koliko ste samo dugo hteli da preuredite baštu, a nikad niste imali vremena za to. Nervira vas što niste imali više vremena da se posvetite unucima ili da jednostavno sedite u svojoj omiljenoj fotelji i rešavate ukrštene reči. Šta je sve ono što ste priželjkivali da možete sebi da priuštite ali od posla i drugih obaveza niste obraćali pažnju na to? Sada imate svo vreme ovog sveta i sada je taj momenat kada sami sebi možete postati prioritet, a vaše unutrašnje potrebe doći na prvo mesto.

Pronađite novi hobi

Vaši dani u penziji idealno su vreme za pokretanje novog hobija, nove obaveze koje će vam svakodnevno donositi zadovoljstvo i ispunjavati dan. Da li će to biti kurs slikarstva, volontiranje, književne večeri, kratki izleti ili šetačke ture zavisi samo od vas i od onoga što vas ispunjava. Nemojte žuriti sa odlukom i nemojte se plašiti da probate nešto novo, došlo je vreme kada sebi možete dati oduška.

Socijalizujte se

Vaše kolege i koleginice sa posla koje su sa vama započeli ovaj novi životni period, vaši prijatelji od davnih dana i novi ljudi koje ćete tek upoznati predstavljaju bitan deo vaše nove svakodnevice. Ukoliko se pak osećate usamljeno i ukoliko niste druželjubivi, a prijatnije se osećate u svom domu, onda se uvek možete obratiti Agenciji NANA i angažovati gerontodomaćicu kako biste maksimalno mogli da uživate u svom poznatom okruženju.

Naučite da odmarate

Koliko vam je samo puta, za vreme vašeg radnog veka, dok je ujutru napolju još uvek mrak, zazvonio telefon, a vama prošlo kroz misli „samo još pet minuta“, koliko vas je samo ponekad mrzelo da ustanete iz kreveta ili koliko ste nekada više hteli da ostanete kod kuće i budete sami. Imamo lepe vesti – došlo je vaših pet minuta! Sada alarm ujutru ne morate da navijate, ne morate da žurite i da idete za vreme najveće gužve u gradu kako biste stigli da završite sve obaveze, sada organizujete vreme prema sebi i odmarate kada vi to želite.

Budite aktivni

Kako godine prolaze, našem telu su potrebne drugačije stvari. Tako i kada starimo, potrebno je da naše dnevne obaveze, aktivnost, ishranu i unos tečnosti prilagodimo godinama i fizičkoj sposobnosti kako bismo mogli da održimo vitalnost i zdravlje tela. Šetnje, plivanje, planinarenje na kratkim turama, vežbe prilagođene vašim mogućnostima ili joga mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje, fizičko i psihičko. Ishranu prilagodite svom zdravlju i redovno unosite vitamine.

Posvetite se sebi, svojoj porodici i bližnjima. Organizujte svoj dan kako vam najviše odgovara i dajte prioritet stvarima koje volite i kojih ste se uželeli. Sada imate vremena za sve, ne plašite se da se upustite i u neke nove poduhvate kao na primer da naučite novi jezik, da konačno uputite taj video poziv preko vibera, otputujete kod rođake u inostranstvo ili steknete neku novu veštinu. Odmarajte, družite se, relaksirajte se i provodite vreme sa sebi dragim ljudima. Smejte se i razmišljajte pozitivno i setite se čuvene rečenice Ričarda Baha „Evo testa koji će vam otkriti da li je završena vaša misija na Zemlјi: Ako ste živi, onda nije“.