Close

Kako ponovo naći motivaciju

Na svakom početku uvek smo najviše vođeni motivacijom, tim početnim adrenalinom koji u nama budi ushićenje za poslom, koji nas tera da ostvarimo dobre rezultate, da se istaknemo i zbog kojeg volimo da obavljamo posao kojim se bavimo. Ali šta raditi kada se tog posla zasitimo i kada nam nestane motivacije? Kada nam svaki dan postane isti i kada više nema onog početnog žara i energije? Gde se izgubila motivacija i gde je nestao zalet? Ukoliko ste se prepoznali u ovome, onda nastavite na čitate ovaj tekst i saznajte kako i na koji način možete povratiti motivaciju i ponovo zavoleti svoj posao.
Pre nego što vidimo kako možemo da rešimo ovaj problem, hajde da prvo shvatimo zašto je ovaj problem nastao. Motivacija uglavnom nestaje kada pokušamo jako brzo da dođemo do cilja usput ne obraćajući pažnju na proces i zaboravljajući glavni razlog zašto smo i krenuli tim putem. Ako tako krenemo, razočaramo se uglavnom što se ne odvija baš sve kako smo zamislili i što možda rezultati ne ispunjavaju naša očekivanja. Tako obeshrabreni počinjemo da gubimo i motivaciju. Još jedan od razloga je i taj da tek kada počnemo da obavljamo radni zadatak shvatimo o kakvom poslu se radi i ukoliko to i nije baš ono što smo mislili, počinje da nam se smanjuje želja za radom. Onaj početni entuzijazam i energija polako blede, ostavljajući samo sećanje na žarku volju sa početka.
Postoji još mnogo razloga zašto, kako i kada je moguće izgubiti motivaciju, a mi vam u nastavku teksta govorimo o tome kako je možete povratiti nazad i restartovati ceo sistem.

1. Nagradite sebe nakon svakog uspešno obavljenog zadatka

Malim koracima dolazimo do velikih stvari. Jedan od prvih naših saveta je da nakon svakog tog uspešno napravljenog malog koraka nagradite sebe nečim što volite i nečim što vam prija. Ukoliko se bavite poslom pomoći u kući starih lica, i ukoliko osetite da vam ponestaje motivacije i pozitivne enrgije da svaki dan idete sa osmehom na licu, napravite mali preokret u svom danu. Posle svakog završenog radnog dana ili korisnika koga ste obišli, ugodite sebi nečim što vam prija. Da li je to šetnja po parku, kafa sa prijateljicama, epizoda serije ili omiljeni kolač u obližnjoj poslastičarnici svejedno, ono što je bitno to je da vama prija i da se vi posle toga osećate bolje.

2. Uživajte u procesu

Na putu do cilja, zaboravljamo na samo putovanje. Ako bismo promenili ugao gledanja i svaki dan posmatrali kao cilj za sebe, shvatili bismo da je zapravo lepota u svakodnevnim malim obavezama, navikama i sitnicama koje ispunjavaju dan. Motivaciju umemo da izgubimo baš zato što gledamo mnogo daleko i trudimo se da što pre stignemo do kraja. Zavaravamo se ubeđenjenjem da je pravi uspeh na kraju, dopuštajući sebi da propustimo sreću koja se krije usput.

3. Podsetite se zašto ste krenuli

Priznajemo, svakodnevica ume da pojede i da vas uvuče u kolotečinu, ne mareći za to što vam više i ne prija. Tada, u tim momentima treba sebe podsetiti zašto ste tu i koliko ste već uspeli da postignete. Odakle ste krenuli i kuda ste se uputili, ponovo se prisetite tih stvari i garantujemo vam da ćete ponovo osetiti onaj nalet pozitivne energije za koju ste mislili da vas je zauvek napustila.

4. Napravite pauzu

Tako je, sedite, udahite duboko, zatvorite oči i jednostavno napravite pauzu. Zaustavite sve što radite, nigde neće pobeći, utišajte mobilni telefon i jednostavno „ispraznite“ glavu na nekoliko minuta. Ponekad obaveze koje se ređaju jedna za drugom umeju da nas obuzmu, posao, ručak, roditelji, deca, rodbina, kuća, spavanje..i sutra sve ispočetka. Nije ni čudo što se u tom začaranom krugu izgubite i što vam ponestane motivacije. Zato je jako bitno da sednete i da na par minuta zaboravite na sve. Ukoliko ste gerontodomaćica ili negovateljica, stres je neizbežan deo vašeg posla. Ponekad ume da bude veći, ponekad manji ali za vas je posebno bitno da se u takvim situacijama smirite, da naučite da dišete i da prosto ogradite sebe od negativne energije koja vas okružuje. Kada se smirite i preispitate svoje motive za posao, šta su vam prioriteti i zbog čega ste tu gde jeste, kada sledeći put otvorite oči neće postojati šansa da ne bude uz osmeh. 

Postoji još jedan savet, koji nismo hteli da stavimo pod brojem pet jer treba da bude deo svakog vašeg koraka i svakog dana, a to je  budite pozitivni! Mislite o lepim stvarima, prisećajte se lepih momenata i pustite pozitivnoj energiji da vam se ponovo uvuče pod kožu.