Close

Pomoć u kući, kovid i seniori

Od 2020.godine borimo se sa nevidljivim neprijateljem – Korona virusom. Ušao je u veliki broj domaćinstava, a najveće posledice osete starija lica. Kako se sačuvati, kako pomoći svojim najstarijim članovima porodice i zašto je bitna pomoć u kući za vreme korone? U nastavku teksta vam dajemo odgovore na ova pitanja i naše savete kako da na najlaskši način prebrodite pandemiju.

1. Izbegnite osećaj usamljenosti

Da li ste znali da socijalna izolacija povećava rizik od prevermene smrti? Usled socijalne izolovanosti povećava se stepen pojave demencije za do 50%, za 29% postoji više šansi za srčanim oboljenjima i 32% više mogućnosti za pojavu šloga. Za vreme pandemije znatno se povećao broj samih starih lica koja su zbog mera predostrožnosti ostali izolovani. Istraživanje je pokazalo da je jedno od četiri seniora za vreme perioda trajanje pandemije korona virusa pokazalo znake depresije, anksioznosti i usamljenosti. Za stara lica koja pate od demencije pojava virusa je bila znatno opasnija jer su usled njihovog privremnog gubitka memorije zaboravljali protokol koga se treba pridržavati i koji su bitni koraci koje treba da preduzmu kako bi bili što manje izloženi mogućnošću dobijanja simptoma bolesti. Upravo iz tih razloga najbitnije u prevenciji što možete preduzeti, ukoliko niste u mogućnosti sami da se starate o starom licu, je angažovanje gerontodomaćice i pokretanje usluge pomoći u kući. Na taj način ne samo što ćete olakšati boravak starih u svom domu, već ćete im omogućiti i adekvatnu pomoć u vidu nabavke namirnica, druženja, spremanja stana i pripreme obroka koju možda nisu u mogućnosti sami sebi da priušte.

2. Ustalite zdrave navike

Ne postoji dovoljno reči i tekstova koje možete da pročitate, a koji mogu barem u pola da vam dočaraju koliko je bitno održavati zdrave navike, jačati imunitet i zdravo se hraniti. Ukoliko ne pazite svoje zdravlje i ukoliko svom telu ne dajete dovoljno energije, sna i potrebnih vitamina, postajete daleko manje otporni na viruse i promene koje se dešavaju na svakodnevnom nivou. Kako biste pre svega sebe zaštitili, a zatim i ljude oko vas, potrebno je da čuvate svoj imunitet, da se pridržavate saveta lekara i da osluškujete svoj organizam šta vam govori. Ponekad je najbolji lek zdrav obrok, čaj i dosta sna, a upravo ponekad baš to malo preskačemo. Zato, kako biste neosetno prošli kroz pandemiju i maksimalno sačuvali svoje zdravlje posvetite vreme sebi, svojoj ishrani, pijte dosta vode, unosite vitamine i na vreme idite na spavanje.

3. Smeh je najbolji lek

Kada se smejemo aktiviramo čak do 80 mišića, od toga na licu čak 17. Budimo hormone jer se proizvodi endorfin i stručnjaci kažu da se sa samo par minuta smeha zamenjuje 15 minuta vežbanja na sobnom biciklu. Pored toga što je smeh krucijalan kako bismo sačuvali pozitivan duh, smehom učvršćujemo i komunikaciju sa drugom osobom. Pričom i razgovorom smanjujemo osećaj izolovanosti i „otuđenosti“ i produbljujemo osećaj bliskosti sa drugim ljudima, tako stvaramo osećaj zajednice i pripadnosti, što pozitvno doprinosi da lakše prebrodimo Dane korone. Istraživanja od prethodne godine pokazuju da 19% starih preferira da diskutuje o svojim emocijama sa gerontodomaćicom i negovateljicom, a 87% se oseća lakše nakon obilaska i prisustva osobe koja pruža usluge pomoći u kući starih lica. Zaposlene gerontodomaćice u Agenciji NANA će doprineti osećaju sigurnosti koja starija osoba ima kada zna da nije sama i da ima na koga da se osloni, što predstavlja jedan  od glavih prednosti boravka u svom domu koji je osobama u poznom dobu od primarnog značaja.

4. Doba posle Korone

Nada za bolje sutra i „normalnu“ svakodnevnicu koja nam dolazi posle završetka pandemije je nešto čemu se svi nadamo. Neko tu sliku vidi jasnije, a neko malo manje. Ono na čemu svi zajedno moramo da radimo, to je da pomognemo našim najstarijim sugrađanima da se osete podjednako komforno i sigurno kao i svi ostali. Pozovite svoje bake, obiđite svoje deke, iznenadite tetku ili samo jednostavno odvojite dan i provedite ga sa svojom porodicom. Sasvim jednostavno pitanje „Kako si?“ ili prijatan razgovor pun razumevanja može doprineti povratku nade da je period što sledi bolji od perioda koji je za nama. 

„Izvor naše sreće je u subjektivnim osobinama: plemenitom karakteru, srećnom temperamentu, vedrom umu i zdravom telu“
Artur Šopenhauer