Close

Pomoć u kući ili dom za stara lica

U životu naše voljene stare osobe dođe taj jedan momenat, momenat kada moramo da odlučimo da li će se početi sa uslugom pomoći u kući ili će se starije lice smestiti u dom. U tom periodu se raspitujemo na sve strane šta je bolje, ko ima preporuke, ko ima slično iskustvo i šta bi na kraju i starijem licu bilo prijatnije. Šta je ono što bi više odgovaralo njegovim potrebama i gde bi se osećao prijatnije i udobnije? Kako izabrati pravu negu i pomoć i koje su prednosti i mane obe opcije? Čuveno pitanje kada se treba odlučiti za pomoć u kući, a kada za dom i na mnoga druga vam u ovom tekstu dajemo odgovor.

Definisanje pojmova

Pre nego što nastavimo sa tekstom, želimo da bliže objasnimo termine pomoć u kući i dom za stara lica i da pojasnimo šta sve podrazumevaju.

Pomoć u kući predstavlja stručnu nemedicinsku uslugu sa visokokvlitetnim gerontodomaćicama koje pomažu starijem licu da što duže uživa u udobnosti svoga doma. Komfor koji donosi boravak u ličnom prostoru gotovo je nezamenljiv pojedincima i sigurnost koju sa sobom donosi pruža starijem licu osećaj zadovoljstva i udobnosti.
Domski smeštaj podrazumeva premeštanje starijeg lica u objekat osposobljen da odgovori na sve potrebe koje naš stariji član porodice može imati. Od aktivnosti, stručne pomoći, hrane i ostalih pogodnosti koncept je takav da pruži osećaj starijem licu kao da se nalazi u svom domu koje je dizajnirano da odgovori svim njegovim potrebama i prilagođeno da funkcionišu što jednostavnije.
Pitanje se postavlja onda u kakvom se okruženju starije lice oseća prijatnije i koje će doprineti poboljšanju kvaliteta njegove svakodnevice.

Pomoć u kući

Kada dođe momenat da je vašoj baki, deki, mami ili tati potrebna pomoć tada je pored toga da se njima pruži maksimalna sigurnost i udobnost, bitno da i vi, kao neko ko pruzima deo odgovornosti o njihovom zdravlju, budete sigurni u svoj izbor i da verujete ljudima koji se brinu o vašim najbližima. Zato je nekad opcija pomoć u kući i usluga gerontodomaćice najbolji izbor gde će vaši najstariji članovi porodice moći da ostanu u svom domu, a vi ćete biti smireni i srećni jer znate da imaju svu pomoć koja im je potrebna. Personalizovana pomoć i usmerena pažnja na jednu osobu je od neprocenljive važnosti i omogućava pružanje najdelotvornije pomoći koja stvara jedinstvenu vezu poverenja i sigurnosti kod korisnika. Starija osoba postaje opuštena i upoznavanjem stručnog, adekvatno edukovanog lica, oslobađa se i zajedno rade na uspostavljanju nezavisnosti i samostalnosti u obavljanju svakodnevnih obaveza što uslovljava i povećanu aktivnost, motivisanost i generalno bolje psihičko i fizičko zdravlje. Fokus je isključivo na jednom starijem licu o kojem se vodi računa i ovo je od posebnog značaja u situacijama kada je starije lice pretrpelo određenu povredu ili kada je u procesu rehabilitacije. Jedino tako je moguće primetiti sve promene, napredovanje ili stagniranje u oporavku i na vreme preduzeti sve mere kako bi se postigli najbolji rezultati. Ovo često nije moguće u domovima iz prostog razloga što je korisnika mnogo više, a čak i ako ima starijih na koje je potrebno obratiti dodatnu pažnju zbog njihovog zdravstvenog stanja, negovatelji imaju mnogo manje vremena i pažnja im nije usmerena samo na jednog korisnika. Jedno naučno istraživanje je pokazalo da osobe (starije ili mlađe) koje nakon pretrpljenje traume ostanu u poznatom prostoru, odnosno svom domu, pokazuju bolje rezultate i brže se oporavljaju od pacijenata koji su hospitalizovani i koji taj posttraumatski period provode u bolnici.


Fleksibilnost koja dolazi kao jedna od glavnih prednosti korišćenja usluga pomoći u kući predstavlja kamen temeljac osećaja slobode starijih. Oni mogu da zajedno sa gerontodomaćicom planiraju posete prijateljima, porodici i budu prisutni na drugim važnim događajima koji će im pomoći da u potpunosti uživaju u svom zlatnom dobu. Isto tako, kada govorimo o raznovrsnosti pogodnosti pomoći u kući jedna od njih je i mogućnost različitih dogovora sa negovateljicom oko aktivnosti kojima će se ispuniti dan (od pripreme omiljenih lakih obroka pa sve do čitanja knjige ili nabavke svežih namirnica vikendom na pijaci po lepom vremenu) koje nije moguće realizovati ukoliko je osoba smeštena u dom za stare.

 

Pored toga, pomoć u kući je uglavnom dostupnija od domskog smeštaja. Ne samo u finansijskom smislu, gde je pomoć u kući manja i lakša za isplatiti, već i u vremenskom pogledu gde su liste čekanja znatno manje, gotovo nepostojeće. Svi dogovori vezani za dolazak ili raspored obilaska gerontodomaćice odvijaju se direktno sa koordinatorima koji rade u Agencijama i mnogo se brže postižu uslovi i omogućava početak korišćenja usluge.
Najveća mana ove vrste pomoći je nemogućnost pronalaska adekvatne osobe koja će odgovoriti na sve potrebe starijeg lica. Jako je bitno da osoba koju puštate u kuću da se stara o vašem dragom starijem licu bude od poverenja i adekvatnih kompetencija kako bi korisnik dobio neophodnu pomoć.

Domski smeštaj

Ponekad koliko god želimo da našim najstarijim članovima pružimo uslove pomoći u kući, nismo u mogućnosti to da realizujemo, ali ne moramo da se brinemo, domski smeštaj sa sobom nosi isto toliko prednosti i drugačijih pogodnosti.


U domu će korisnik imati konstantan nadzor i imaće priliku da u svakom momentu potraže pomoć koja im treba (od doktora do psihologa i drugih vrsta medicinske i nemedicinke usluge). Ovo je dosta bitno pogotovo ako je starije lice lošeg zdravlja i nepokretno i neophodan mu je mir i konstantna nega kako bi se stabilizovao.

Spomenuli smo da kada se odlučite za uslugu pomoći u kući, starije lice ima mogućnost posete svojih prijatelja ili porodice, međutim šta raditi ukoliko to isto lice nije u mogućnosti da hoda ili putuje i ukoliko bi mu više odgovaralo da može da se socijalizuje u objektu gde i boravi. Tu mogućnost ima svakako u domu gde pored njega postoje i drugi korisnici sličnih potreba, životne dobi, ako ne i mesta življenja. U tim uslovima, korisnik će se osećati prijatnije, neće biti usamljen i osećati se kao da je na teretu porodici. Isto kao i u svojoj kući imaće mogućnost izbora različitih aktivnosti koje odgovaraju njegovim mogućnostima koje će posećivati sa ostalim članovima. Pored toga, nećete morati da se brinete o sigurnosti prostora i prilagođenosti korišćenju od strane vašeg najstarijeg člana porodice jer su gotovo svi domovi izgrađeni po određenim standardima propisanim od strane nadležnih institucija koji su tako konstruisani da u najvećoj meri odgovraju potrebama starijih i njihovim mogućnostima. Nećete imati dodatan trošak opremanja i prilagođavanja stana kako bi vaša baka ili deka bili sigurni i slobodno se kretali bez mogućnosti pada ili povreda.


Liste čekanja postoje ali finansijski efekat je mnogo niži i sa prelaskom starog lica u dom nećete morati da brinete o ostalim troškovima stanovanja i života koje svakodnevica nosi sa sobom. Plaćanje računa za stan, troškovi nabavke hrane, kozmetike itd biće smanjeni na minimum i izmirivaćete obaveze samo sa adekvatnim rukovodećim osobljem iz doma.


Ono što predstavlja najveću manu domskog smeštaja je svakako nemogućnost provere kvaliteta usluge koje vaš najstariji član porodice. Isto tako, koje je realno zdravstveno stanje i način na koji je prihvaćena promena od strane starijeg lica. Medicinsko istraživanje pokazuje da se promenom iz poznatog u nepoznato okruženje može prouzrokovati pojava stresa, depresije ili lošeg zdravstvenog stanja. Da li će osoblje doma to umeti da prepozna i na vreme odreaguje zavisi samo od vrste smeštaja koji ste izabrali. Pored toga, dom ima striknta pravila na koja se svi članovi moraju naviknuti i prilagoditi. Ukoliko uzmemo u obzir da su to uglavnom lica koja su ušla u četvrto doba i da se oni jako teško prilagođavaju novim navikama i da menjaju svoje rutine, to može biti okidač za negodovanje, lošu percepciju realnosti i odbijanje pomoći koja se pruža.


Da li ste se odlučili za pomoć u kući i omogućili svojim najstarijim članovima porodice da ostanu u svojoj kući ili ste ipak u dogovoru sa starijim licem izabrali domski smeštaj, najbitnije je da na vreme predvidite sve prednosti i mane i da o svim koracima prodiskutujete sa osobom koja treba da koristi određenu uslugu. Na prvom mestu oni moraju da se osećaju prijatno i da budu sigurni u svoj i vaš izbor, a potom i vama život treba da bude olakšan samim saznanjem da je vaša voljena osoba srećna, zadovoljna i da joj je omogućeno lakše funkcionisanje u otežanoj svakodnevnici.


Naš savet je da uvek prvo gledate kakvog je zdravstvenog stanja starija osoba, da li ukazuje na početke demencije, koliko je pokretna, kakvog je psihičkog zdravlja i da zajedno sa njima vidite šta bi joj više odgovaralo. Šta god da smatrate da bi vama bilo bolje, morate imati na umu da ukoliko odaberete pogrešno, pravite sebi samo dupli posao, starije lice stavljate u nezavidan položaj, a troškove nagomilavate. Zato pre nego što se odlučite za uslugu pomoći u kući ili domski smeštaj prečešljajte sve opcije, vidite kako i na koji način možete ostati upućeni najviše u život svog starijeg člana porodice i kako maksimalno možete iskoristiti sve pogodonsti koje vam ove opcije pružaju.