Close

Žene superheroji

Drage naše mame, bake, devojke, sestre, prijateljice, strine, ujne, ma sve dame kada kažemo Mart, uvek se nekako setimo vas i tog jednog lepog praznika osmog Marta, svima poznat kao Dan žena. Još davne 1857.godine u Njujorku žene zaposlene u industriji odeće i tekstila su javno demonstrirale zbog nepovoljnih radnih uslova i malih plata. Te proteste je rasterala policija ali su dame osnovale sindikat samo dva meseca kasnije. Skupovi su se organizovali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908.godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork zahtevajući kraće radno vreme, veće plate i pravo glasa i za žene. Tako je sve krenulo, a kako izgleda danas?

XXI vek je doneo mnogo bolji i povoljniji položaj za žene, bolje plate, pojavu ženskog preduzentištva, implementaciju u sve pore društva, veći ugled i generalno bolji status u odnosu na prethodne periode. Ne samo da danas dame širom sveta imaju pravo glasa i jednake plate sa muškom populacijom, već se njihov glas vrednuje, uvažava i poštuje. Žene su se izborile za svoju poziciju, svoje mesto i posao, ali ni jedna medalja ne dolazi samo sa jednom stranom. Svaki korak sa sobom nosi kako dobre tako i loše strane.

„Velika moć sa sobom donosi i veliku odgovornost!“, čuveni citat iz filma Spajdermen, superheroja koji spašava devojku koju voli i ceo svet od zlikovca. Poput Spajdermena žene svaki dan štite svoju porodicu, sebe i sve druge devojke širom sveta, držeći se svojih uverenja, braneći svoje stavove i boreći se za još bolje položaje i veća ovlašćenja. Ali drage dame, moramo da vas upozorimo, sva ta moć donosi sa sobom niz teskoba, opterećenje, stres i na kraju dana umor i iscrpljenost. Da je lako – nije, ali zadovoljstvo koje nosi sa sobom je neprocenljivo. Vi ste tu svaki dan, od pre prve kafe, do kasno uveče kada svi legnu da spavaju, vaše supermoći su i tada potrebne, da se presaberete za naredni radni dan, da sredite kuću, da završite svoje obaveze ili da jednostavno odvojite malo mira i tišine za sebe. Zato drage naše, u ovom tekstu daćemo vam konkretne korake kako da sačuvate zdrav razum, kako da unapredite veštine pamćenja, kako da u buci čujete tišinu i kako da se organizujete i uskladite sve obaveze tako da stanu u jedan vaš dan. Ali ono na šta specijalno želimo da obratimo pažnju i da sa vama utvrdimo je vaša jutarnja rutina. Njen značaj je od presudnog uticaja za ceo ritam vašeg dana i stoga smatramo da je neophodno da na odgovarajući način započnete svoj dan kako bi vaše supermoći mogle da ispune maksimalan potencijal.

Kakvo nam je okruženje, takav nam je život

Hajde da samo zastanemo na par sekundi, samo prosto prestanite i sa čitanjem ovog teksta i pogledajte svoje okruženje. Gde sedite ili stojite, šetate ili ležite, kakvo vam je držanje tela, da li vam je kičma u pravom položaju ili ste savijeni u ramenima, da li ste namršteni i pitate se zašto je ovo bitno, ili ste posle dužeg vremena obratili pažnju malo na sebe. Da li ste se, drage moje dame zapitale nekada kako idemo kroz život, koliko okolina utiče na nas, koliko ljudska energija može da nas poremeti i koliko moramo da znamo i da smo sposobne sebi da stvorimo okruženje koje će najbolje odgovarati našim supermoćima. 

 

Osvrnimo se samo na radni sto. Na vašem stolu stoje olovke, flomasteri u boji, samolepljivi papirići (svih veličina i boja), slike porodice i dece, papiri (gomile papira), rokovnik, kalendar itd.. sve vam to treba, jasno je skroz i ništa ne sme da se pomera. Znate li koliko to sve utiče na vašu pažnju i koliko može da vas dekoncentriše i odvuče misli. Jedan pogled na kalendar i vidite da za nedelju dana imate rođendan od prijateljice, u mislima odmah krećete da razmišljate o njenom poklonu, nervirate se što ne možete da smislite, prisećate se lepih trenutaka vama jedinstvenih sa njom i osetite nostalgiju za tim momentima. Zaboravili ste šta ste radili i gde ste stali, trgnete se i pogledate nazad na sto, tri nove poruke na mobilnom telefonu, a vi i dalje niste završili posao zbog kog ste na prvom mestu i sedeli tu. Sve je to normalno i svima nama se to dešava, ali baš iz tih razloga moramo da biramo koje stvari stavljamo u torbu, šta nam se nalazi na stolu, koje aplikacije imamo na telefonu i da po mogućstvu ovog momenta uklonimo sve nepotrebne viškove. 

 

Koliko puta vam se desilo da ne možete da nađete ključ u torbi pa stojite ispred ulaznih vrata od stana i već smo iznervirani sa rukama punih kesa, ulazite u stan, bacate torbe i ručak čeka da se pripremi, a vi biste samo da predahnete. Nervoza sa posla eskalirala je nemogućnošću da nađete ključ i teškom torbom, a svega toga ne bi bilo da samo znamo da odredimo šta nam je bitno i potrebno, a šta ne. Tako da drage moje pre nego što nastavimo dalje i pozabavimo se vama lično i vašom glavom, oslobodite se svih nepotrebnih stvari i očistite sav prostor oko sebe.

Pa da nastavimo…

Zemlja snova

Isto kao što svako od nas mora da diše, jede ili pije vodu, od presudnog je značaja i kvalitet i količina sna koju imamo u toku jednog dana. Tako je, ukoliko želite da vam fokus bude na zavidnom nivou, da čujete svaku reč koju vam neko izgovori i da ne zaboravite rođendan od drugarice vaše ćerke (koji vam je spomenula već deset puta) od izuzetne važnosti je da spavate svako veče. Ne mislimo na one momente kada legnete oko jedan ili dva sata iza ponoći i budite se već oko pet ujutru kako biste stigle sve. Ne drage dame, mislimo na spavanje kao obavezu u trajanju od šest do osam sati svako veče. Sad ćete pomisliti „Odakle meni toliko vremena?!“ e pa ako možete svaki dan da imate sastanke na poslu, da imate neodložne obaveze ili pomognete ostalim članovima vaše porodice da završe sve što imaju, isto tako upišite u svoj rokovnik ili kalendar na pametnom telefonu sledeće – od 23:00 do 06:00 spavanje!

U toku sna više moždanih funkcija, nervih ćelija i neurona „čiste“ i odstranjuju iz mozga toksine koji se gomilaju u budnom stanju. Dok spavamo, naš mozak ostaje aktivan, presabirajući utiske, opažanja i nadražaje koji su se desili tog dana. Ne kažu bez razloga „jutro je pametnije od noći“, to je zato što su se u toku noći emocije slegle, vi ste se odmorili, mozak vam je svež i glava bistra.Sve nove informacije, imena, poslovi i obaveze koje je naš mozak upio za vreme dana, za vreme sna prolaze kroz sito i ostaje samo ono što je bitno i neophodno za vaše supermoći. Sećate se šta svaki superheroj uradi kad eliminiše negativca? Pa naravno, dođe u svoj dom i legne da spava. Nemojte dopustiti da vas moderne laži poput „dovoljno vam je samo četiri sata sna“ ili „Nikola Tesla je spavao po pola sata na svaka tri sata“ vode i štete vašem celom organizmu. Nikola Tesla nije imao kuću, svakodnevne probleme, javni prevoz, gužvu u saobraćaju i nervoznog šefa da mu diše za vratom dok sekundra otkucava vreme, vi imate sve to. Zato od večeras uvodite redovan san noću i dopustite vašem telu da skupi dovoljno energije za dan koji vam sledi.

Unapredite pamćenje

Ok, da odmah razjasnimo jednu stvar koja je uvek bila među nama, ali niko ne želi da veruje u nju jer zavisi samo i isključivo od nas samih – svako je pametan onoliko koliko se trudi i svako razvija svoj mozak onoliko koliko sam želi da napreduje i da se tome posveti! Možete da neverujete, da mislite kako se to ne odnosi na vas, kako niste vi te sreće, ali prosto je tako.

Naš mozak je jedina savršena stvar na ovom svetu, sačinjena tako da se prilagođava svakoj situaciji, da može da menja svoje funkcije, svoje sposobnosti i da se konstantno razvija! Da, dobro ste pročitale, da se konstantno razvija. Ako ne verujete, odmah ćemo vas razuveriti i reći da pogledate bilo koju stariju osobu iz vašeg okruženja koja se koristi mobilnim telefonom (koja možda čak koristi i viber ili skajp), koja šalje poruke ili samo jednostavno koristi opciju za javljanje. Šta mislite kako je to moguće? Moguće je tako što naš mozak nikada ne gubi tu mogućnost – učenja novih stvari, to je njegova osnovna funkcija, isto kao što i vaše noge nikad ne zaborave da treba da se pomeraju kada želite da napravite jedan korak. One to prosto rade, a da vi niste ni svesne toga, samo što vi to ne primećujete jer radite to svaki dan, nesvesno. Isto tako funkcioniše i pamćenje, učenje ili prisećanje pojedinih stvari, stvar je vežbe i zavisi isključivo od vas. Noge smo primorani da koristimo svaki dan, ali šta je sa našim mozgom?

Ljudima je vremenom oslabila sposobnost pamćenja i učenja jer su se pojavile moderne tehnologije zbog kojih više ne moramo da pamtimo ogromne količine podataka, brojeva telefona, važnih datuma ili na kraju čak ni imena. Dovoljno je samo da znamo okvirne parametre i ključne reči će same odraditi ostatak posla. Ali gde nas je to dovelo? Dotle da ako bi nam nestala baterija na telefonu ne bismo imali koga da pozovemo u pomoć jer ne znamo ničiji broj? Dotle da svaki podatak ili informaciju koju želimo da izložimo nekome moramo prvo da proverimo na internetu jer ni sami više ne verujemo sebi, nego se oslanjamo i moć predajemo pojedincima koji su pisali na googlu ni ne proveravajući verodostojnost tih izvora? Tako je drage moje, ali ako vam je barem malo lakše to rade svi, u svetu je zavladala apsolutna digitalna demencija protiv koje još niko nije stvorio vakcinu. Ovako nam je prosto svima lakše.

E pa kako nam je lakše, tako i naš mozak gubi svoju glavnu i osnovnu funkciju, zastareva pre vremena donoseći sa sobom demenciju, alchajmera ili jednostavno zaboravljanje godišnjice braka ili rođendana tetke. Kako se boriti protiv toga i kako vratiti nazad sposobnost razmišljanja? Čitajte, čitajte i još malo…čitajte! Čitanje je jedna od retkih operacija koja zahteva uključenost skoro svih moždanih funkcija i čula, da da čula. Čulo dodira – držite knjigu,a sa tim je povezano i čulo ukusa koje nam potvrđuje temperaturu našeg tela i prostora oko nas, čulo vida – gledate slova, čulo sluha – vaš mozak osluškuje da li vam preti opasnost, čulo mirisa – disanjem opažate da li se promenila vaša sredina i na taj način mozak prima informacije o vašem okruženju itd. Možemo da pišemo stranice i stranice o značaju čitanja i njegovom pozitivnom uticaju na vašu pamet, ali ovde ćemo stati i preporučiti da zadate sebi domaći da minimum jednu knjigu pročitate mesečno (po mogućstvu nedeljno u zavisnosti od vašeg životnog ritma) i gledate koliko će se promeniti vaš život i sposobnost zaključivanja.

Druga stvar koju možete odmah da krenete da primenjujete je da pamtite brojeve i imena ljudi koje upoznajete. Ljudi su vizualisti, zato mnogo bolje pamte likove i crteže nego imena i informacije, ali da biste probudili svoj mozak, koji je mišić kao i svaki drugi na vašem telu, morate ga svakodnevno vežbati i forsirati da svaki dan uradi jedan dodatni „sklek“ i zapamti još jednu informaciju, prezime ili šta vam je rekla vaša sestra kada ste se čule preko telefona. Vežbajte svaki dan po malo, ukoliko vam je lakše, predlažemo vam da isto kao i sa spavanjem zapišete u svoj rokovnik i odvojite vreme (10, 15minuta) za mozgalice i misaoni trening. Dokazano je da kada nešto sebi zapišemo do 70% su veće šanse da ćemo to i uraditi nego da smo samo na to pomislili. Uradite ovo zbog sebe, a drastično će se odraziti i na kvalitet života svih ljudi oko vas. 

Jutarnji rituali

E sad kad smo se dobro naspavale, uradile vežbe za mozak, razdrmale sive moždane ćelije i pokrenule vijuge, na red je došlo da uredimo i način na koji započinjemo naš dan. Kao što započinjete svaki posao, kao kada se gradi kuća ili kada palite auto, morate dobro postaviti temelj, dobro se pripremiti i uraditi dobar start. To je upravo predstavlja i vaš početak dana, vaše jutro, vaša odskočna daska za taj dan

Svako od nas ima drugačiji dan, kada ustaje od koliko radi i koliko radi, ovde se nećemo koncentrisati na taj segment, ovde ćemo pričati okvirno o svim stvarima koje bi bile poželjne da uvedete u svoje jutro, vi jednostavno izaberite od tog spiska šta vama odgovara i šta je vama primenljivo i ubacite u svoju svakodnevicu. Dakle, alarm vas je probudio, odakle krećete? Prvo što vam savetujemo je da nemate upaljeno pet alarma na po pet minuta koji vas bude. Vaš mozak (kao što smo u tekstu već napomenuli) je aktivan tokom cele noći, on zna da vi imate navijeno pet alarma i normalno je da vas neće probuditi na prvom. Ulenjili ste ga i sada morate da se budite pola sata. Za početak smanjujte broj alarma za po jedan na svaka dva do tri dana i videćete sa koliko više elana ćete krenuti da se budite, nećete više u šoku izlaziti iz kreveta, osećaćete se bolje i odmornije. Nakon ustajanja popijte čašu vode. Opet kao što smo vam već napomenuli, naš organizam ne spava, on se u toku sna prosto umiruje, troši isto kalorije, vodu i može da dehidrira, zato je bitno da čim ustanete popijete čašu vode i da restartujete organe. Zatim sledi nameštanje kreveta. Pre nego što izađete iz kuće dobro je da već imate jedan uspešno završen zadatak u svojoj glavi, a to je namešten krevet. Osećaj uspešno izvršenog prvog zadatka za taj dan utiče podsvesno na vašu motivaciju i daje vam energiju i samopouzdanje za ostale obaveze u toku dana. Zatim, ukoliko to niste uradile dan ranije, sledi prelazak spiska dnevnih obaveza. Svaki dan treba da zapišete tri stvari koje treba da uradite poslovno i privatno, tri osećaja koja želite da doživite i tri uloge u kojima želite da se ostvarite (na primer: sastanak sa šefom u 11:00, odlazak u magacin i završiti administraciju; kupiti poklon, trenirati i spakovati ćerku za ekskurziju; sreća, ljubav, strast; uloga majke, partnera i prijatelja). Probajte, možda vam bude zanimljivo.

Ništa manje bitno od svega prethodno navedenog u ovom tekstu je i ishrana. Ono što unesemo u naš organizam na početku dana određuje ton i daje nam energiju za ceo dan. Da li ste tip koji više jede „s nogu“ ili spremate obroke dan ranije ili jednostavno pustite mašti na volju, otovorite frižider i vidite šta vam se jede u datom momentu nije bitno, ono što je važno je da unesete zdrave namirnice, cele namirnice koje će biti obro gorivo za vaš motor od koga očekujete da radi bez greške ceo dan. Zato kao što nećete sipati pogrešan benzin u svoj automobil, nemojte jesti ni nezdravu hranu koja neće umeti da odgovori na vaše dnevne potrebe. Jedite što više voća i povrća, unosite proteine, pahuljice, izbegavajte belo brašno šećere i prerađenu „brzu“ hranu koja je puna aditiva i koja će vam „pasti“ u želudac i opteretiti ga. Izbalansirani manji obroci sa dovoljnom količinom tečnosti. Savetujemo vam da kafu popijete nakon obroka, ukoliko već niste navikli na drugačiji red, jer kofein šteti praznom želudcu i može da izazove pojavu kiseline. Moramo da napomenemo, iako nije svima omiljeno, a to je fizička aktivnost. Za održavanje koncentracije, pa čak i zdravih funkcija mozga bitno je da u svoju svakodnevicu uključite i fizičku aktivnost koja će vam pomoći da izbacite toksine iz svog tela, da pokrenete mišiće, održite vitalnost i poboljšate ravnotežu. Vežbanje je bitno za celokupan rad vašeg tela, bukvalno od temena glave do pete, jer na taj način mozak i mišići rade usklađeno na izradi odgovarajućeg telesnog sklopa koji će u potpunosti moći da odgovori vašim supermoćima. Ukoliko niste u mogućnosti ujutru da uradite treninge, savetujemo da ih onda svakako ne preskačete uveče. Za kraj, ostavljamo najslađe – meditaciju. Prednosti meditacije su mnogobrojne, ova veština se izučava već stotinama godina i sve njene dobribiti koje ima po organizam. Pravila su jednostavna sedite, udobno se smestite tako da možete da se opustite, prave kičme da možete da obezbedite plućima nesmetano disanje i prosto se koncentrišite na svaki udisaj. Ukoliko želite da unapredite stanje meditacije i potpune opustenosti možete slušati i vođene meditacije na internetu koje su izrađene za različita stanja i probleme sa kojima se borite. Dišite tako da brojite udisaj u sekundama, a izdisaj bi trebao da vam uvek bude za jednu sekundu duži. 

Sada kada ste spremne, kada ste stale na početnu poziciju za trku, jednu nogu naslonile na papučicu za gas… čujete pucanj, vreme je za start! 

Izrada ovog teksta je inspirisana knjigom gospodina Džim Kvin-a „Bez granica“ u kojoj govori da ne postoje granice naših sposobnosti, da su naša uverenja jedino što nas koči da ostvarimo svoj maksimalan potencijal i da sve što je zapravo potrebno da uradimo je da želimo više. Da budemo motivisani, spremni za rad na sebi i da nikada ne odustajemo od slike sebe gde želimo da budemo. Jedino što nas deli od toga je to koliko mnogo umemo da zapnemo, koliko ćemo se tome posvetiti i koliko smo motivisani, kada to usaglasimo sve ostalo će naleći samo od sebe. Poradimo na sebi malo i poslušajmo ovog gospodina, jer gde bi ipak ovaj svet bio bez muškarca?