Close

Šta treba da znate ako selite roditelje u svoj dom?

Kada je pravo vreme da preselimo roditelje u svoj dom? Da li, kada ne postoje uslovi za bilo koji drugi vid pomoći ili kada jednostavno želite da se vi starate o njima? Znate šta treba raditi,  ali da li ste svesni promena koje ćete morati da načinite. Kako prilagoditi svoj dom i kako pripremiti sebe na taj korak?

Decenijama ranije, smatralo se normalnim da više generacija jedne porodice žive pod istim krovom. Bake i deke, sinovi ili ćerke sa supružnicima i njihova deca činili su zajednicu, brinući tako jedni o drugima, pružajući podršku. Danas se slika porodice drastično izmenila i sa sobom donela promene, ne samo u sistemu koji je činilo domaćinstvo već i u kompletnom odnosu i izgledu tradicionalne porodične zajednice.  Tako, kada najstariji članovi porodice postanu nemoćni i nesposobni za samostalan život vreme je ili da potražite pomoć profesionalnih pružalaca usluga pomoći u kući, ili smeštaj u nekoj ustanovi za smeštaj starih osoba, ili da ih preselite kod sebe. Ukoliko ćete biti najsigurniji kada su sa vama i ukoliko smatrate da će se u toplini porodice najlepše osećati, vreme je da preduzmete konkretne korake i učinite sve da stari što lakše prihvate tu promenu, zajedno sa vama. 

Pre nego što uđete u proces selidbe, o svim detaljima i pojedinostima se dogovorite sa roditeljima. Precizirajte datum, otarasite se nepotrebnih delova nameštaja, garderobe, sitnica i elemenata koje im nisu potrebne za svakodnevno funkcionisanje. Taj višak pre nego što bacite, vidite da li je u dovoljno ispravnom stanju i da li ga možete prodati ili donirati nekome. Zatim odredite firmu za selidbu i krenite sa pakovanjem.  Pustite ih da učestvuju sa vama i dozvolite i drugim članovima porodice da se uključe u tu aktivnost, jer ćete na taj način imati uvid u to kako su rasporedili stvari po kutijama i da li su odvojili sve što im je potrebno. Pokažite im da ste srećni što dolaze kod vas, da se osećaju dobrodošlo od strane svih ostalih članova porodice i nemojte im dati prostora da sebe vide kao višak ili kao dodatnu brigu o kojoj ćete se nerado strati. Ovo je period života kada ste im potrebni vi i vaša pomoć, te budite tu za njih i stavite im do znanja da i dalje imaju stub, oslonac u porodici u čijoj su izgradnji i oni sami učestvovali.

Još jedan bitan deo, pre nego što konačno pređu kod vas, je i papirologija. Ah, ta administracija. Ukoliko vaš roditelj zadržava svoju imovinu i kod vas prelazi samo privremeno da živi, onda je vaš posao dosta olakšan i sve što je neophodno da uradite jeste da obavestite sve poznanike i prijatelje vašeg najstarijeg člana porodice o njegovom premeštanju. Ukoliko pak, prelazi kod vas da živi za stalno i prodaje svoju nekretninu, vaš spisak neophodnih papira je ipak malo veći. Ne zaboravite da između ostalog predate zahtev za: promenu prebivališta u ličnoj karti, pasošu i vozačkoj (ukoliko je starije lice i dalje sposoban da vozi), obavestite banku i izvršite sva neophodna obaveštenja i izmene za račune, kredit (ukoliko postoji), članske karte za dnevne centre i ostale ustanove gde je starije lice član. Za promenu stanovanja obavestite i nadležnu zdravstvenu instituciju, lekara i sve ostale specijaliste koji se brinu o vašem roditelju. Ne zaboravite, promena stanovanja je veliki skok za celu porodicu: za starije, jer priznaju da im je pomoć potrebna, a za mlađe jer preuzimaju na sebe tu odgovornost.

Prilagodite svoj dom njihovim sposobnostima

Prvo i najteže, fizički, je svakako premestiti nameštaj, raspored u sobama i napraviti njihov kutak. Stari ljudi imaju uglavnom slab vid, te bi bilo poželjno da su sve sobe dobro osvetljenje, da nema nepotrebnog nameštaja po prostorijama i da su svi kablovi vešto sakriveni kako ne bi postojala mogućnost saplitanja. Sobu ili deo sobe koji ste predvideli za njihov boravak, poput spavanja, nege ukoliko je potrebna, ili jednostavno delom doma koji će biti njihov, opremite stvarima iz njihovog stana. Na taj način osećaće se udobnije, prijatnije i biće slobodniji. Napominjemo da je najbolje ukoliko ste u mogućnosti svom roditelju da obezbedite sopstvenu prostoriju  gde će moći da imaju mir i tišinu. Stariji koji su živeli sami ili samo sa još jednim članom, odvikli su se od svakodnevne buke i haosa koji se može dogoditi u porodici koja ima više dece ili gde su deca mlađe životne dobi.

Sve prostirke koje se klizaju, pričvstite ili ih sklonite kako bi sprečili padove. Obezbedite prostorije sa svim potrebnim pomoćnim elementima. U kupatilo (kada, oko WC šolje i slično) dodajte pomoćne rukohvate, u kuhinji obezbedite stolicu i spustite stvari koje se svakodnevno koriste na niže police kako stariji članovi ne bi morali da se penju da bi ih dohvatili. Još jednom, sve prostorije moraju biti dobro osvetljenje, raščišćene, pregledne i sve stvari treba da budu postavljene na dohvat ruke. 

Spremite se za promene u dnevnim navikama svoje porodice

Svako domaćinstvo ima svoje navike, obaveze raspoređene na svakog člana porodice i rutine. Dolaskom još jednog ukućanina, dolazi do promena. Pre nego što se vaš stariji roditelj useli kod vas, sedite sa svojim supružnikom i decom i dogovorite se prvo sa njima i popričajte o novoj situaciji. Morate uzeti u obzir i njihovo mišljenje i osećanja, jer je u novoj zajednici najbitnije sačuvati smirenost i stabilnost. Dogovorite se koje obaveze može da preuzme stariji član, kako se ne bi osećali zapostavljeno i izolovano. Uvek se prvo uskladite sa svojom porodicom, shvatite da promene slede svima, vašoj deci, vašem supružniku i da, kako bi ostao red u kuću, treba ići korak po korak. Stariji članovi mogu preuzeti lakše obaveze poput zalivanja saksijskog cveća, pranja par sudova, ukoliko su vam deca mlađeg uzrasta mogu preuzeti i osnovnu brigu o njima, igru i čuvanje dok ste vi na poslu. Obaveze koje ćete im predati zavise isključivo od njihovih sposobnosti, zdravstvenog i fizičkog stanja, te tako ukoliko su spretniji možete im predati i spremanje nekih lakših obroka, odlazak po decu u školu, ili brigu o kućnom ljubimcu.

Imajte na umu da i stariji član ima svoje obaveze i navike. Kada se preseli kod vas, okupite sve članove i prođite zajedno šta je čije zaduženje, pomozite im da se osete prijatno i voljeno, bolje je čak i ako se osete potrebno, jer će to sve prekriti strah odbačenosti ili osećaja da su višak i opterećenje. Prvih par nedelja je od krucijalne važnosti za adaptaciju, te se postarajte da sve strane budu na dobitku.

Pripremite sebe

Vreme je da se posvetite sebi. Pričali smo o svim aspektima prelaska i odluke da se vaš roditelj preseli kod vas, ali hajde sada da pomognemo vama i da se na adekvatan način pripremite na period koji dolazi. Odmah moramo da vam kažemo, strpljenja vam treba na pretek. Treba da imate razumevanja za obe strane, maksimalno tolerancije i asertivne komunikacije. Ukoliko je vaš roditelj slabog zdravlja ili boluje od specifične bolesti, pre nego što se konačno preseli kod vas, raspitajte se dobro o njegovom stanju, o lekovima koje koristi, koje su opasnosti i kontaktirajte lekara za moguće savete. Komunicirajte sa roditeljem, dogovarajte se o svemu sa njim i dozvolite mu da bude maksimalno upućen u sve što se dešava. Kakvog god da je zdravstvenog stanja, niko ne voli kad ispusti konce svog života, te tako morate imati razumevanja da su i oni u strahu i da oni ne znaju šta ih očekuje, a još dodatno mogu se osetiti kao da su vam na teretu i da morate da preuzmete i tu brigu. Na vama je, da im boravak u svom domu učinite što lagodnijim. 

 

Svaka novina koju uvodimo u svoj život ume da izazove pometnje, a ponovo vraćenje roditelja može pouzrokovati tektonske. Ali, i pored toga, ne zaboravite svaki dan da odvojite vreme za sebe, da jedete zdravo i unosite dovoljno tečnosti. Da i dalje zadržite aktivnosti koje predstavljaju vaše dugme za restart i u kojima uživate. Svi u ovoj situaciji treba da se prilagode novim uslovima, promene treba da se naprave, ali svako mora da zadrži svoj raspored i vreme koje će odvojiti samo za sebe. 

Bitan segment koji nikako ne treba izostaviti su i finansije. Stavite na papir da li je potrebno renovirati deo stana ili kuće u koju će biti smešten vaš roditelj, da li treba da kupite nov nameštaj ili da kupite stvari za pomoć u kući. Sve su to sitnice koje će dodatno opteretiti vaš mesečni budžet i koje bi trebalo unapred isplanirati. Ništa manje bitno nije ni pitanje da li će vaš roditelj učestvovati u budžetu domaćinstva ili ćete finansirati hranu, osnovne svakodnevne namirnice, lekove i druge potrebštine vi. Koji god da je scenario, dajte sebi vremena da pripremite svoj novčanik i ostale članove domaćinstva. 

 

Možda se nalazite u situaciji gde niste u mogućnosti sami da vodite računa o svom roditelju, te će se ukazati potreba za dodatnim angažovanjem stručnog lica. To će uticati ne samo na vaš budžet, već će dodatno izmeniti sliku vašeg domaćinstva. Ukoliko se i ukaže takva mogućnost, angažujte lice koje vam uliva najviše poverenja, koje je obučeno za pomoć u kući i koje će na pravi način očuvati kvalitet života starijeg lica. Uz pravu motivaciju od strane vas i gerontodomaćice ili negovateljice videćete da će rezultati oporavka doći brže nego što ste se nadali, a vi ćete osetiti olakšanje i ponos što ste pomogli vašem roditelju.