Close

Palijativna nega

Kako izgleda i šta sve obuhvata nega u teškim danima života korisnika?

Smirenost, staloženost i razumevanje – vaši glavni aduti.

 

Palijativna nega predstavlja koncept koji podrazumeva zdravstvenu, psihološku, socijalnu i duhovnu pomoć. Odnosi se na korisnike s neizlečivim bolestima kojima se rapidno bliži kraj života. Gerontodomaćice i negovateljice koje se nađu u tom periodu života korisnika treba da podignu kvalitet života i učine te dane što lakšim i prihvatljivijim.

 

Svetska zdravstvena organizacija opisuje palijativnu nega kao „postupak koji poboljšava kvalitet života pacijenta i njihovih porodica koje se suočavaju sa problemima vezanim za po život opasne bolesti, kroz prevenciju i olakšavanje patnje putem ranog otkrivanja i tačne procene te lečenje bola i drugih problema; fizičkih, psihosocijalnih i duševnih”. Ovaj oblik brige o korisnicima datira još od davne 1967.godine, a pokretačom se smatra Siseli Sanders, engleska doktorka, socijalna radnica i pisac.

Danas, pored nege koju pružaju gerontodomaćice i negovateljice, ovaj oblik brige o pacijentima pruža i tim lekara, terapeuta, fizioterapeuta i drugih stručnih radnika u zavisnosti od stanja korisnika. Svi ljudi koji su uključeni u ovaj vid nege treba da umanji neprijatnosti, bolove, brigu i da pomogne korisnicima da se pripreme za period života koji je pred njima, ne znajući koliko će taj period trajati. Tretman zavisi od stanja korisnika i bolesti, odnosno tretman se prilagođava i ne može se precizno definisati šta obuhvata i koji članovi tima za brigu su potrebni. Ključni deo palijativne nege je savetovanje sa psiholozima i komunikacija sa korisnikom. Poenta je umanjiti stres, nelagodnost, opterećenost, depresiju, anksioznost i brigu, uneti mir, staloženost i omogućiti korisniku maksimalnu sigurnost u pomoći koju dobija.

Uloga porodice

Nezavisno od palijativne nege gde je ključna uloga porodice, ona predstavlja izvor kvaliteta života u starosti. Nekada se starenje odvijalo u krugu porodice, o tome se mnogo nije govorilo niti se ovako detaljno proučavalo jer se smatralo prirodnim procesom i periodom kada čovek sumira sve svoje životne uspehe. Današnja slika je dosta drugačija, moderni tip porodice podrazumeva roditelje i njihovu decu dok se za stare podrazumeva da žive sami u svojim domaćinstvima. Iz tih razloga ukoliko je korisniku neophodna palijativna nega, porodica ima značajnu ulogu u pružanju podrške, ljubavi i sigurnosti starijem licu. Porodica predstavlja oslonac i utočište u tom periodu, u saradnji sa osobama koje pružaju pomoć licu, hrabri pacijenta i  i pruža emotivnu stabilnost. Lice treba da zna da nije ostavljeno samostalno da uđe u koštac sa tim periodom života i da šta god da se dešava imaće svoje najbliže da im se obrati za savet.

 

Komunikacija sa korisnicima

Kako čovek stari, tako se dešavaju i određene promene u telu. Kod nekih su te promene očiglednije, a kod nekih je proces sporiji i blaži. Može doći do oštećenja sluha i poremećaja sposobnosti govora i jezika što u mnogome može uticati na komunikaciju sa starim licima i razumevanje njihovih potreba. Pacijente koji su teškog zdravstvenog stanja treba pre svega jasno razumeti i pomoći im da savladaju sve prepreke u svakodnevnoj komunikaciji i izražavanju svojih potreba. Suočavanje sa patnjom i priča o teskobama, bolnim mestima ili psihičkom stanju je od velikog značaja za poboljšanje opšteg stanja korisnika. Kao što smo ranije napomenuli, tretman i interdisciplinarni tim koji se bavi lečenjem osobe sastoji se od različitih članova, te se nemojte iznenaditi ukoliko korisnik nekada zatraži i razgovor sa sveštenim licem ili savetnikom. Strah od budućnosti, neočekivanog i nepoznatog su uglavnom najveći problemi, pored fizičkog bola, sa kojima se pacijent suočava. Dok jedan korisnik ima potrebu da priča i sa vama podeli svoje misli, drugi će se možda potpuno zatvoriti u sebe i pasti u depresiju. Morate biti puni razumevanja i spremni da se prilagodite njihovim potrebama i raspoloženjima.

 

Kako pripremiti dom?

Palijativna nega nije samo vezana za bolnicu, naprotiv, ona je zastupljena i po domaćinstvima korisnika. Za adekvatnu negu u kući korisnika, treba pre svega konsultovati nadležne lekare koji redovno prate stanje korisnika, daju terapiju i koji mogu da pošalju medicinske sestre ukoliko dođe do naglih promena zdravlja pacijenta. Isto tako, ukoliko korisnik uzima terapiju koja zahteva davanje mobilne medicinske pomoći, neophodno je na vreme organizovati pomoć i dogovoriti termine. Značajan deo igra i održavanje higijene prostora, priprema obroka modifikovanih prema potrebama pacijenta, adaptiranje samog prostora kako bi se olakšalo kretanje i život lica, ali i osećaj sigurnosti i topline koji dom pruža. Na taj način, pacijent ostaje smiren, relaksiran i nema nadražaja okoline. Ukoliko deo nege na sebe pruzmu članovi porodice, na vreme se treba informisati o svim aspektima, prikupiti sve potrebne brojeve nadležnih službi i voditi se savetima lekara i stručnih lica. I na prvom mestu, osluškujte korisnika, pratite njegovo stanje i na vreme reagujte na svaku promenu koju uočite.

Kako zaštiti sebe?

Večito pitanje i najveći problem koji se tiče svih koji učestvuju u palijativnoj nezi je svakako kako zaštiti sebe i na koji način se emotivno ograditi? Ako bismo vam rekli da postoji jedan način, slagali bismo vas. Ne postoji univerzalni put i zavisi isključivo od pojedinca. Ono što možemo, to je da vam damo par smernica koje vam mogu pomoći i kojima se možete voditi u tom periodu.

Pre svega, svaki dan morate odvojiti vreme za sebe. Bilo da je to 20 minuta, pola sata ili sat vremena, mentalno morate se izmestiti iz cele situacije i posvetiti vreme sebi, svojim mislima i potrebama. Za to vreme treba da se opustite, presaberete misli i uradite nešto što je vama od značaja (opet vam ponavljamo, svako je drugačiji i ovo vreme za svakoga treba da bude lično). Spavajte! Morate svaki dan naći vremena za spavanje i odmor. Ukoliko ste vi umorni, dekoncentrisani i niste u dobroj formi, nećete biti u stanju ni da pomognete osobi koja od vas zavisi. Pijte i jedite na vreme. Znamo da je obaveza previše, prioritet su vam druge stvari i zdravlje drugog lica, ali isto kao i sa spavanjem, ukoliko zapustite sebe, ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti i ne hranite se zdravo, posustaćete sa svojom snagom i nećete biti u mogućnosti da pružite adekvatnu negu. Na kraju, prisetite se stvari koje vas čine srećnim i koje vas opuštaju i sa vremena na vreme na plašite se da im se vratite.

Nega korisnika nikada nije lak posao, palijativna nega je jedan poseban nivo, izazovan u svim pogledima. Kvalitet, dostojanstvo, mir i zadovoljenje ljudskih potreba su ključni elementi koji su prioritetni u ovom vidu lečenja. Kineska poslovica kaže „Čim upoznamo bolest, bliže smo ozdravljenju“, isto savetujemo i vas, da se na vreme pripremite, da pričate sa pacijentom i da mu budete ona podrška koja im je u tom momentu najpotrebnija.