Close

25/09/2020

Saveti kako da sačuvate svoje srce

Saveti kako da sačuvate svoje srce

 

Koko Šanel je sa svojih 85 godina bila na čelu vodeće firme za modni dizajn

Pablo Pikaso je i sa 90 godina pravio crteže i gravure

Nelson Mandela je u 90. godini izašao iz penzije kako bi mogao da da svoj glas i ugled kompaniji protiv side u Africi

Kako je to njima i mnogima drugim pošlo za rukom? S obzirom na to da je životni vek već produžen, da li možemo da se opustimo i pomislimo kako smo na putu da saznamo koji je to recept za što duži život? O toj temi još uvek ne možemo da pričamo, ali ono što možemo to je da sledimo savete kako da što duže ostanemo zdravi i vitalni.

Kada starimo naši organi vremenom gube svoje kapacitete i menjaju se. Motor našeg tela, glavni deo koji pokreće sve ostale organe, od koga najviše zavisi naše zdravlje u starijem dobu, jeste srce. Ono ima jedan zadatak, osnovni, koji obavlja non-stop, a to je da održava kontinuirani protok krvi do svih ostalih delova tela. Srce u proseku kuca 38 miliona puta u toku jedne godine, smešteno je u samom čvorištu krvotoka, radi čak i kad njegovog posla nismo svesni. Baš iz tog razloga treba dobro da vodimo računa o njemu.

Srce se sastoji iz dve pretkomore (leve i desne) i dve komore (leve i desne) i nalazi se u gornjem delu tela, sa leve strane plućnog krila. Kako starimo i srce trpi promene, smanjuje se. Sa 70 godina, ono ima 30 odsto manje ćelija nego kada ste mladi, a ne može više ni da pumpa krv kao nekada. Pored toga, kreće da kuca sporije, glavna arterija postaje deblja i kruta. Zbog estrogena, koji je ženski hormon i koji čuva srce i arterije, muškarci otprilike 10 godina ranije nego žene osete sve promene.

Na osnovu istraživanja koja smo radili i na osnovu objavljene literature, predstavljamo vam nekoliko saveta kako da sačuvate i ojačate rad svog srca:

  1. Svi u šetnju!

Ukoliko samo pola sata dnevno hodate, šest dana u nedelji, rizik od srčane bolesti možete da smanjite za 40 odsto

Nedavna istraživanja naučnika koji su ispitali 72.000 hiljade žena u starosti od 40-65 godina, potvrđuju prednosti koje naše srce može imati od redovnog vežbanja i šetnje. Koristi naravno imaju žene i muškarci podjednako, a značiće čak i ako krenete u srednjem dobu. Zato ne budite lenji, obujte udobne patike i pravac do obližnjeg parka. Kola i javni gradski prevoz zamenite šetnjama i služite se stepenicama umesto liftom.

  1. Ima nešto i u genima

Ukoliko je neko od vaših roditelja ili u porodici pretrpeo srčani udar to povećava mogućnost rizika kod vas. Kod muškaraca je ta mogućnost dvostruko veća, dok je za žene nemila činjenica da možete dobiti srčani udar čak 70 odsto veća. Ali ne brinite unapred, kao i za sve ostalo, prevencijom i redovnim konrolama možemo sve sprečiti. Ukoliko pušite, prestanite; snizite visok krvni pritisak. Prilagodite ishranu i jedite što više voća i povrća, u manjim obrocima više puta na dan. Osluškujte svoje telo i redovno idite na preglede.

  1. Odvojte vreme za sebe

Koliko smo samo puta svi čuli tu rečenicu i slatko se nasmejali, znajući duboko u sebi da nećemo imati vremena za sebe. Adrenalin i insulin, koji se luče u stresnim situacijama i kada se čovek oseti pod pritiskom, utiču na redovan rad srca i može dovesti do koronarne arterijske bolesti. Zato sledeći put kad budete imali naporan dan ili vam se desi stresna situacija, zastanite. Uzmite jednu lepu staklenu čašu, otvorite vino koje čuvate za specijalne prilike i sipajte sebi u čašu. Pustite svoju omiljenu muziku, meditirajte i popijte tu čašu vina. Ako pak ne želte da se osamite i ako ste od onih kojima je lakše da budu okruženi prijateljima, može i tako. Brojne studije ukazuju na to da je smeh dobar za zdravlje. Američki humorista Majkl Pričard poručuje „Ne prestajete vi da se smejete zato što ste ostarili. Ostarili ste zato što ste prestali da se smejete“.

  1. Volite nekoga i neka neko voli vas

Ljubav pobeđuje sve! Tako barem svi kažu, pa što onda ne bi i srce? Da, imali smo nekada svi slomljeno srce, ali smo naučili da ga izlečimo. Zašto onda mislite da ako to isto srce boluje od nečeg drugog, nećete biti u mogućnosti da ga popravite? Da li znate da je zagrljaj lekovit? On opušta i otklanja stres, a pored toga podiže nivo oksitocina (hormon koji izaziva osećaje zadovoljstva, nežnosti i privrženosti) i reguliše kortizol (hormon stresa) što znači da oni koji vole da se grle mogu biti srećniji i neće imati problema sa visokim pritiskom.

  1. Ono si šta jedeš

Lako je uvesti šetnju, nekima još lakše zagrliti voljenu osobu, a nekima možda meditirati, ali kada govorimo o regulisanju ishrane to svima predstavlja ne tako omiljenu temu. Istraživanja jednoglasno pokazuju da su neke namirnice ključne za zdravo srce u zrelom dobu. Na našu sreću, ono što je dobro to je i ukusno i raznovrsno jer je reč o prelepoj mediteranskoj kuhinji. Stanovništvo širom Sredozemlja, od Grčke do Portugala, pokazuje mali procenat srčanih oboljenja i moždanih udara. Naravno, udela u njihovom dobrom zdravlju ima zasigurno i velika izloženost sunčevim zracima i kvalitet vazduha, ali hajde ipak da se skoncentrišemo na hranu. Pet porcija dnevno je minimum, velike količine voća i povrća sa maslinovim uljem i smanjen unos soli je ključ. Unosite zdrave masti poput masne ribe, avokada ili semenki. Obavezan je doručak svaki dan, trebalo bi uvek naći vremena za zdrav doručak kao što su integralne žitarice, voće ili zdrave belančevine. Ne moramo da zaboravimo na jaja, iznutrice i ostalu hranu sa dosta holesterola, dozvoljena je mala količina u toku nedelje. Redovna kontrola dnevnog unosa kalorija i praćenje nutritivnih vrednosti (dosta vlakana, proteina, belančevina i ostalo) može uticati mnogo bolje i doneti veće rezultate nego pojedini medicinski preparati.

Da li ste znali: „ Studija Univerziteta u Kembridžu pokazala je da ljudima koji jedu četiri kockice crne čokolade dnevno preti manji rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Možda je to zato što čokolada sadrži u sebi antioksidanse, flavonoide, ili možda zato što se ljudi opuste dok je jedu, a sve što opušta srce je isto tako i dobro za njega. Drugim rečima, (jako malo) uticaće pozitivno na vaše zdravlje“

Na kraju imamo za vas savet koji objedinjuje sve, a to je – BALANS! Balans u poslu, balans u odmoru, balans u piću i balans u ishrani. Ne moramo se ničega zauvek odreći, treba se samo prilagoditi promenama koje nam se dešavaju iz godine u godinu i prihvatiti život onakvim kakav jeste, na momente radostan, na momente tužan, ponekad težak, ali u većini slučajeva nepredvidljiv.

 

„Nemojte žaliti što starite. Ta povlastica uskraćena je mnogima“

                                                                                                                                Anonimni autor

Blog „Saveti kako da sačuvate svoje srce“ koristio se delovima knjige Mladi uprkos godinama, The Reader’s Digest, Mladinska knjiga, Beograd, 2013