Close

13/09/2020

Kako da provedemo kvalitetno vreme sa bakom i dekom

Kako da provedemo kvalitetno vreme sa bakom i dekom

 

Od ukrštenih reči do šetnje u parku, od spremanja kolača do gledanja starih slika u porodičnom albumu. Sve to čini mrežu dragocenih momenata koje provodimo sa onima koji nam daju najveću bezuslovnu ljubav – naše bake i deke.

Neki bi rekli da kada čovek dođe do starosti, on postane kao dete, a mnogi od njih ne shvataju da su upravo ti ljudi, ljudi sa najviše iskustva, priča, podrške i lekcija iz kojih možemo da naučimo o životu i ovom svetu u kojem živimo. Dobro, možda nam neće pokazati kako da instaliramo nov softver, ali će nam zasigurno pokazati kako da se izborimo sa svim promenama koje taj softver sa sobom nosi.

U našem dobu, kako ga neki zovu – modernom dobu, pojam porodice se promenio. Tradicionalni izgled porodice se prilagodio vremenu i potrebama koje savremeno društvo nameće. Deca uglavnom mnogo ranije odlaze iz roditeljskih domova i osamostaljuju se, a mnogi takođe odlaze u druge gradove i zemlje u potrazi za nekim boljim životom. Porodice su sve manje u mogućnosti da održavaju bliske odnose kao što se to ranije činilo i jake odnose između najužih članova porodice (bake i deke, roditelji i deca).

S druge strane, na našu sreću, vreme je donelo sa sobom i razvoj tehnologije koja nam omogućava da, čak i ako nismo u mogućnosti da posetimo svoje najmilije, sa njima bar budemo u svakodnevnom kontaktu. Laka i brza komunikacija, dostupnost 24 časa dnevno i jednostavna prilagođenost tehnologije pomaže i podržava da nastavimo da negujemo zdrave porodične odnose.

Međutim, s vremena na vreme, ugrabimo i jedan period kada možemo maksimalno da se posvetimo našim bakama i dekama i onda od te jake želje da uradimo što više, uglavnom ne znamo odakle da počnemo i kako kvalitetno da ispunimo dane. Dajemo vam naših par saveta kako da ne mozgate više i kako ćete na što bolji način upotpuniti dane sa najmilijama.

  1. Organizujte izlet

Aktivnost je uvek najbolji izbor i opcija. Bilo da se radi o organizaciji jednodnevnog izleta, šetnje po parku ili odlazak na produženi vikend u vikendicu, sigurni smo da će svima prijati promena i odlazak u prirodu. Pre nego što krenete, uverite se koliko je vaša baka ili deka sposobna i koliko je u stanju fizički da izdrži planiran put, pa ukoliko postoji potreba prilagodite aktivnosti njihovim mogućnostima. Isto tako, možete da organizujete i odlazak ili obilazak nekog drugog rođaka u obližnje mesto gde ćete uživati u proširenom porodičnom okupljanju za koji ste mislili da možda još dugo nećete imati vremena.

  1. Kuvajte

Ah, ti čuveni bakini kolači! Kako samo mirišu kod nje u kuhinji i kako su jedinstvenog ukusa kada se kod njih jedu. Jeste, svi uživamo u tim momentima i svima nam ostanu u najlepšem sećanju. Ali, hajde da od kuvanja napravimo zajedničku aktivnost i da dok nam baka sprema njene već dobro poznate specijalitete, mi pomognemo oko drugog dela ručka (koji će naravno ona morati da odobri, jer bake ipak najbolje znaju). Pomozimo oko mesa u rerni, supe koja je na šporetu i salate koja treba da se iseče. Nekada se priprema obroka smatrala glavnom aktivnošću u toku dana i svi su se okupljali za vreme ručka ili večere, pričale su se priče i govorilo o dešavanjima u tom danu. Toplina, atmosfera i osećaj pripadnosti jednoj zajednici koju osetimo u tim momentima neće moći nijedno novo doba da iskoreni.

  1. Vreme je za priču i kafu

Koliko puta nam se do sada desilo da osetimo kako trčimo iz dana u dan, kako nam se obaveze samo ređaju po satima i kako nekad nemamo vremena ni da na miru sednemo i uživamo u kafi. E pa, to je baš ono što vam predlažemo da sada uradite. Jednostavno skuvajte kafu, sedite sa vašom bakom ili dekom i pričajte. Zaboravljamo da pričamo! Zaboravili smo da slušamo! Čitamo vesti na telefonu, poruke koje stižu, meilove, izveštaje, knjige, ali zaboravljamo da je naša osnovna sposobnost komunikacija i razmena iskustava. Pa sa kim ćete to bolje moći nego sa vama najbližima? Pričajte o tome kako je bilo u neko njihovo vreme, kako su izlazili, kako su radili, gde su putovali, kako su se zaljubljivali i kako se živelo. Slušajte ih! A ako uz sve to dodate još i muziku njihove mladosti, užitku neće biti kraja.

  1. Organizujte spemanje ormana

Prolećno spremanje ili sezonsko spremanje kako mnogi vole da ga nazivaju, ne pridaje neke specijalne radosti baš svakome, ali umnogome bi pomoglo vašim najstarijim članovima porodice i olakšalo svakodnevno funkcionisanje u njihovim domovima. Skinite one kutije sa vrha ormana, otvorite zadnje fioke u stelaži i pomozite im da izbace stvari koje više nisu upotrebljive i koje im više ne služe. Ko zna, možda nađete nešto zanimljivo i za vas što ćete moći na kraju da ponesete sa sobom.

  1. Jednostavno rešavanje ukrštenih reči

Već je predveče i vreme je da se svi polako smiruju ili vreme je posle ručka kada svi vole da odmore, naprave pauzu i spreme se za drugi deo dana. Vaš deka uzima ukrštene reči, seda u fotelju, namešta naočare i kreće u još jedno naticanje sa tim delom papira. Ugrabite taj trenutak, primaknite stolicu i pridružite im se u toj moždanoj igrici.

  1. Naučite nešto novo

Koliko postoji novih veština koje ste oduvek hteli da naučite, a niste nalazi pravo vreme za to. E pa možda je baš ovo momenat za to. Nismo ni svesni koliko novih znanja možemo da prihvatimo od naše bake ili nekih novih veština od deke. Dopustimo im da nas nauče nečemu novom na stari način. Isto tako, neka to učenje bude uzajamno, te proširite i vi njihova saznanja i sposobnosti. Da li će to biti šivenje, vez, pravljenje pačvorka, a sa druge strane rukovanje smart telefonom, kompjuterom ili tehnika dekupaž, izbor je zaista ogroman, a odluku prepuštamo vama.

  1. Vreme je za novu knjigu

Neke navike su sa pravim razlogom uspele da se očuvaju u našem društvu uprkos svim promenama koje su se desile. Nikada neće izaći iz mode, nikada neće zastariti i za njih uvek treba imati vremena. Da, pričamo o čitanju i o smirenosti koju nam nova knjiga može doneti. Sve to, može biti još lepše ako za vreme svog boravka kod bake i deke odlučite da zajedno na terasi čitate vaše omiljeno štivo. Opustite se uz ljubavni roman ili zavirite u prošlost kroz omiljeni klasik, a kasnije uz one kolače i kafu diskutujte o utiscima koje ste imali čitajući delo.

 

Ukoliko izaberete neku od ovih opcija, ili se pak odlučite za neku vašu, drugačiju i novu, budite sigurni da ne postoji mogućnost da pogrešite. Vremena je sve manje, izbora je sve više, ali ako naučimo da napravimo prave odluke u odgovarajućem momentu, vremena ćemo uvek imati dovoljno.